Nobelprijswinnaar Robert Shiller waarschuwt beleggers en investeerders voor ‘slechtere tijden’ op de financiële markten. Een vreemde uitspraak vermits de bedrijfsresultaten er over het algemeen behoorlijk goed uitzien en het momentum op de beurzen nog goed zit. Dat is net hetgeen waar hij zich zorgen om baart, volgens hem gaat het iets té goed.

Daarmee bedoelt hij dat, als bedrijfswinsten op één kwartaal met 25 procent stijgen, dit niet representatief is voor de resultaten op lange termijn. De geschiedenis heeft aangetoond dat in eerdere tijden, bv. in de late jaren twintig, de winsten en bedrijfsresultaten sterk konden zijn maar dit zich niet vertaalden in hogere beurskoersen, soms in tegendeel zelfs.

De huidige stijging van de bedrijfsresultaten, is volgens Shiller grotendeels toe te schrijven aan de belastingverlaging van president Trump. Hierdoor daalde de belasting van 35 naar 21 procent, dat is een behoorlijke grote daling waardoor bedrijven hun balans in zekere zin een vertekend beeld is.

We’re launching a trade war. Aren’t people thinking about that? Is that a good thing? I don’t know, but I’m thinking it’s likely to be bad times in the stock market.

Shiller CAPE

De Yale-econoom heeft zijn naam gemaakt door verschillende baanbrekende theorieën en inzichten te creëren. Zo bedacht hij de ‘Shille CAPE’ ratio waarmee hij de waarderingen van de beurzen kan evalueren. Op dit moment staat deze ratio-index op 33,3, wat het hoogste niveau is sinds juni 2001.

Zijn index piekte net voor het barsten van de dot-com bubbel midden 2000, toen noteerde ze aan 45 punten. Het model wist ook de crash in 1929 en 1987 te voorspellen. Shiller beweert niet dat ons een nieuwe crash te wachten staat, eerder een lange periode van minder groei en lagere rendementen.

Hij gelooft niet in het kortetermijnplan van Trump en vreest dat het gunstige fiscale klimaat uiteindelijk een ‘rebound’ zal creëren waarbij de bedrijfsresultaten opnieuw naar een realistisch niveau zullen dalen. Dat zal zeker het geval zijn mocht hij zijn ambtstermijn niet kunnen verder zetten.

Bronnen: CNBC

Foto: World Economic Forum – Wikimedia

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)