Recent steeg de korte rente boven de lange rente uit. in vakjargon wordt er dan ook wel gesproken van een ‘omgekeerde rentecurve’. In het verleden is een dergelijke omgekeerde rentecurve meermaals voorgekomen. Toch zijn de huidige omstandigheden compleet anders dan tijdens de voorgaande keren het geval was. En beleggers kunnen deze omgekeerde rentecurve daarom maar beter zien als een serieus waarschuwingsteken.

Normaal gesproken is de rente op de kapitaalmarkt voor de korte termijn lager dan de rente voor de lange termijn. Dat is volkomen logisch, want bij de rente op de lange termijn zit er meer risico en onzekerheid in verwerkt. En uiteraard willen verstrekkers van vermogen dan een hogere vergoeding zien. Maar, op dit moment stijgen sommige Amerikaanse korte termijn rentes boven de lange termijn rentes uit. En dat heeft alles te maken met het monetaire beleid van de Fed.

Kan de Fed iets doen aan de huidige omgekeerde rentecurve?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Figuring Out Money, zijn de voorgaande keren in beeld gebracht dat er sprake was van een omgekeerde rentecurve tussen de rente op een 2-jarige en de rente op een 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie. Ook is direct het grote verschil met de voorgaande keren in beeld gebracht. Tijdens alle voorgaande gevallen was de Amerikaanse centrale bank immers nog in staat om de rente te verlagen. En een dergelijke renteverlaging heeft vaak met name een neerwaarts effect op de korte termijn rente.

Vandaag de dag heeft de Fed echter geen ruimte meer om de rente te verlagen. Wat dat betreft lijkt de centrale bank aan de grond genageld te staan ten aanzien van het reageren op deze omgekeerde rentecurve. En voor veel beleggers zal dit niet bepaald een geruststellende gedachte zijn.

GOUD: Het Beste Alternatief!

Zelfs ervaren beleggers kunnen vandaag door het bos de bomen niet meer zien. Er zijn de valutaoorlogen, negatieve rentevoeten, politieke instabiliteit, … Daarom hebben wij de ULTIEME Goudgids samen gesteld. Download hier GRATIS >>