De financiële crisis in 2008 had weinig negatieve impact op de economie van Noorwegen. Maar een olieprijs onder de 50 dollar, dat is een ander verhaal. Noorwegen is vooralsnog het rijkste land van Scandinavië dankzij haar grote oliereserves. De grote vraag is of dit zo blijft in de komende jaren. Een teken aan de wand, is dat de werkeloosheid in het Scandinavische land is gestegen tot 4,3 procent in mei. Dit is het hoogste cijfer sinds 11 jaar. En dat was voor de recente verkoopgolf in Brent crude.
Drie implicaties
In een bericht van Bloomberg worden drie grafieken weergegeven die duidelijk laten zien waarom een lage olieprijs zo zwaar drukt op de economie van Noorwegen. Zo leunt de export van het Scandinavische land erg zwaar op het zwarte goud. Zie onderstaande grafiek:
Tevens zorgt de lage olieprijs voor een flinke afname van investeringen in de olieindustrie. Een plaatje zegt meer dan duizend woorden:
Tot slot wacht Noorwegen een moeilijke beslissing. Wellicht is het land genoodzaakt om geld uit het staatsfonds te gebruiken om de overheidsuitgaven te bekostigen. Een dergelijke stap was pas meerdere decennia later gepland.
Verwachting olievoorraad
Vooralsnog ziet het er niet goed uit voor Noorwegen. Volgens een recent persbericht van het IEA blijft de internationale olievoorraad voorlopig groeien. Het overaanbod is een van de belangrijkste redenen voor de scherpe daling van de olieprijs in het afgelopen jaar. De olievoorraad begint naar verwachting pas in het laatste kwartaal van volgend jaar te slinken, of nog later als het opheffen van de internationale sancties tegen Iran langer duurt dan verwacht. Toeleveranciers van olie- en gasbedrijvan als Fugro en SBM rekenen niet op snel herstel van hun markten, maakten ze begin deze maand bekend als toelichting bij hun jaarcijfers. Indien deze marktkenners gelijk krijgen, staat Noorwegen een lastige periode te wachten. <<< We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld >>>