roubini Econoom Nouriel Roubini, na de crisis in 2008 bekend geworden als ‘Dr. Doom’, lijkt op zoek te moeten naar een nieuwe bijnaam. Volgens Roubini reageren “manisch-depressieve en slecht geïnformeerde” beleggers volkomen overdreven op de ontwikkelingen in China:

China is niet in vrije val. De alarmistische reactie op de crash van de aandelenbeurs van Shanghai is excessief, onredelijk en irrationeel.

De Chinese bevolking heeft amper belangen in de aandelenbeurs. Daarnaast is het banksysteem bijna volledig in handen van de overheid. Banken kunnen dus rekenen op de volledige middelen van het Communistische regime om een crisis te voorkomen, zo stelt de econoom.

Roubini: hobbelige landing

De wereldwijde beurzen zwaaien nu echter met onstuimige felheid van voldoening over de Chinese economische supergroei naar “extreem pessimisme”. De groei zou ineens van 7% inzakken tot 3% of zelfs nul, terwijl er volgens Roubini in werkelijkheid weinig is veranderd:

Niets van dit alles vindt nu plaats. De vertraging in China is noch een harde landing, noch een zachte. Het is een hobbelige landing. De beleidsmakers zouden het beter kunnen aansturen, maar de groei zal waarschijnlijk niet lager liggen dan 6,5% dit jaar en 6% in 2016.

Roubini meent ook dat de Westerse financiële markten de reden achter China’s devaluatie misinterpreteren. Hij ziet deze als een stap richting een op termijn vrijgelaten valuta. De markt lijkt het echter op te vatten als het startschot van een scherpe devaluatie om de export te stimuleren. Hetgeen een deflatoire schok voor de wereldeconomie zou betekenen.

Wereldeconomie blijft fragiel

De econoom meent echter wel dat het economisch herstel wereldwijd fragiel blijft. Hij is verheugd dat Duitsland eindelijk in lijkt te zien dat begrotingsdiscipline een negatief effect heeft. De QE van de ECB is volgens Roubini ook een stap in de goede richting, maar de centrale bank moet open blijven staan voor meer stimulering als een verzekeringspolis indien de situatie in emerging markets uit de hand loopt. Roubini ziet ook graag dat de Fed het rustig aan doet:

De Federal Reserve zou moeten afwachten en kijken of dit een tijdelijke storm is in plaats van een naderende storm. De VS moet mogelijk tot mei volgend jaar wachten met een renteverhoging. 

<<< Ontdek de belangrijkste beurstrends >>>