Ray Dalio is een hedge fund legende. Als topman van Bridgewater Associates bouwde hij het grootste hedge fund ter wereld met $160 miljard aan activa onder beheer. Na eerder Jim Rogers en Bill Gross waarschuwt nu ook Ray Dalio voor enorme veranderingen die de wereld kunnen treffen. Hij ziet momenteel veel gelijkenissen met de periode vlak voor de 2e Wereldoorlog.
Voor het eerst in decennia, is er een economische, sociale en politieke polarisatie die het pad kan effenen voor populistische leiders, zegt Dalio. De huidige periode lijkt dan ook veel op die van de jaren voor de 2e Wereldoorlog die talrijke dictators aan de macht bracht.
Dalio noemde Trump niet bij naam, maar zegt wel dat hij conflicten ziet ontstaan tussen ‘de gewone mensen’ en de ‘elite’. Deze conflicten ontstaan wanneer er een toenemende ongelijkheid is op het gebied van welvaart en opportuniteiten, net zoals de laatste jaren is ontstaan.
Sinds de financiële crisis neemt de inkomensongelijkheid toe. De rijke worden rijker terwijl de armen het nog steeds moeilijk blijven hebben. Maar vooral de ongelijkheid in opportuniteiten is verontrustend omdat ‘de gewone man’ geen vooruitzichten op beterschap meer heeft.
Voedingsbodem voor nieuwe populisten
De bevolking vreest voor de waarden van zijn eigen land, waarden die bedreigd worden door buitenlanders en een overheid die niet van aanpakken weet. Uit de geschiedenis blijkt dat dergelijke omstandigheden een broedplaats zijn voor de opmars van populisten met sterke ideeën en de kracht om te vechten tegen de elite.
In sommige gevallen kan dit ervoor zorgen dat een democratie een dictatuur wordt en dat er oorlogen ontstaat, zegt Ray Dalio.
De hedge fund legende zegt niet dat we aan de vooravond staan van dergelijke omstandigheden, maar wel dat we waakzaam moeten zijn dat het niet zover komt.
De financiële wereld ziet op dit moment nog geen problemen. Ze gaan er nog altijd van uit dat de problemen zichzelf wel zullen oplossen. Tot nu toe is dat ook altijd het geval geweest. Maar zowel in de VS als in het Verenigde Koninkrijk is er een tendens dat leidt naar een grotere disfunctionaliteit. We moeten dus oppassen.
Beleggers moeten vooral opletten of conflicten het functioneren van een overheid of een economie aantast. Wanneer dat steeds meer het geval is, kan alles in een vicieuze cirkel terechtkomen.
Bron: CNN Money
Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?
De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.
Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)