Terwijl Wall Street weer voet aan de grond krijgt na de inval in Oekraïne, maken de aandelenmarkten een gestage comeback. De markt voor Amerikaanse staatsobligaties blijft echter enorm onrustig. De markt geeft zelfs een recessiesignaal af, dat beleggers sinds oudsher zorgen baart.

De rente op tweejarige Treasury Note, die tegengesteld beweegt aan de prijs, steeg dinsdag voor het eerst sinds september 2019 kortstondig boven die op de benchmark 10-jaars Note. Deze ongewone omkering van de rendementscurve geeft aan dat beleggers op korte termijn grotere risico’s voor de economie verwachten.

De grote reden waarom de beweging zoveel aandacht trekt, is het fabelachtige vermogen ervan om de toekomst te voorspellen. In 2018 publiceerde de Federal Reserve of San Francisco een onderzoek waaruit bleek dat een omkering van de rentecurve voorafging aan elke recessie sinds 1955.

Geen groot belang

Desondanks stijgen de aandelenmarkten en denken experts dat de Amerikaanse economie solide kan blijven. Zien obligatiebeleggers dan iets wat anderen over het hoofd zien? Zijn diegenen die wijzen naar de sterke arbeidsmarkt en de gezonde vraag van de consument niet bezig met de effecten van een energieprijsschok of dreigende renteverhogingen?

Volgens Mislav Matejke, aandelenstrateeg bij JPMorgan, is dit niet het geval. Hij benadrukte deze week tegenover klanten dat de tijd die verstrijkt tussen een inversie en een recessie zeer aanzienlijk kan zijn. De tussentijd kan zelfs oplopen tot 2 jaar en in deze tussenliggende periode presteren aandelen vaak goed.

Ook Paul Donovan, hoofdeconoom van UBS Global Wealth Management, is sceptisch over het belang van de inversie en hecht hier niet te veel belang aan. De markt is de afgelopen jaren immers enorm veranderd. De Federal Reserve heeft een ongekende hoeveelheid staatsschuld opgekocht om de economie te stimuleren in de nasleep van de Grote Recessie en de pandemie. Hierdoor zijn de rendementen op obligaties met een langere looptijd naar beneden gedrukt.

Dit wil echter niet zeggen dat een recessie uitgesloten is. Goldman Sachs schat de kans op een recessie in de Verenigde Staten in het komende jaar op maar liefst 35%.

Bron: CNN
Foto: iStock