Obligaties geld beheren

Met de rentevoeten op historisch lage niveaus lijkt het ondenkbaar om nu nog obligaties te kopen. Immers de waarde van een obligatie daalt wanneer de rentevoet stijgt. Toch horen obligaties thuis in een goed gespreide portefeuille. Maar welke obligaties kunt u dan nog kopen? Wanneer u individuele obligaties koopt en bijhoudt tot op vervaldag, krijgt u uw kapitaal terug behoudens faillissement van de uitgever. In dat geval maakt het niet zo veel uit of de rentevoet stijgt of daalt. Maar bij obligatiefondsen is dit anders. Hier is de kans groot dat de waarde van uw fonds daalt wanneer de rentevoet stijgt. Daarom dat het zeer belangrijk is om de juiste obligatiefondsen te kopen.

Obligaties brengen nog steeds geld op

Wanneer u een deftig rendement wil boeken op uw obligaties en tegelijkertijd uw kapitaal wenst te beschermen, moet u op zoek gaan naar fondsen die actief kopen en verkopen. Op deze manier profiteert u van de beweging van de rentevoeten. Op deze manier profiteert u ook van opportuniteiten wanneer andere obligatiehouders verplicht worden om hun obligaties te verkopen. Maar het is uiteraard niet evident om dergelijke fondsen te vinden. Daarom is het belangrijk om te kijken naar wie het fonds beheert. Een ervaren fondsbeheerder weet hier mee om te gaan. De beste fondsenbeheerders weten ondergewaardeerde fondsen op te pikken voor een prikje van de prijs in plaats van de markt te timen op de richting van de rentevoeten. Kijk ook naar fondsen met activa tussen $1 miljard en $10 miljard. Een te klein fonds is kwetsbaar voor tegenslagen terwijl een te groot fonds weinig impact zal ervaren van zijn beste idee├źn. Een groot team is essentieel om de klus te klaren. Obligatiefondsen die bestaan uit 1 of 2 personen trekken dikwijls aan het kortste eind.

Kosten bepalen rendement obligaties

Ten slotte is het kostenplaatje van enorm belang. Wanneer een fonds 3% rendement weet te boeken per jaar en u betaalt 1% kosten, verliest u 33% van uw rendement. Een goed gemanaged fonds is al te vinden met een kostenplaatje van 0,50%. Blijf bij fondsen met korte tot middellange termijn en liefst met zo weinig mogelijk overheidsobligaties. Overheidsobligaties worden als eerste gedumpt wanneer fondsenbeheerders liquiditeiten nodig hebben. Dit zijn de 4 favoriete obligatiefondsen van Kiplinger:

  • Buffalo High Yield: investeert in korte termijn junk bonds van hoge kwaliteit. Het fonds blijft weg uit de energiesector.
  • Dodge & Cox Income: investeert voornamelijk in bedrijfsobligaties van middellange termijn.
  • Osterweis Strategic Income: investeert met succes in korte termijn junk bonds.
  • RiverNorth/DoubleLine Strategic: combineert closed-end funds die noteren aan een discount met de expertise van DoubleLine.

Lees hier de BeursBijbel