Gevarenzone Beleggers in obligaties genieten al meer dan 30 jaar van een enorme stierenmarkt. De daling van de rentevoeten begon in 1981 en duurt onverminderd voort. Als de rentevoet daalt, stijgt de waarde van de obligatie. Maar de huidige rentevoeten kunnen niet veel verder dalen aangezien ze al zo laag staan. En daar schuilt het grote gevaar. Er wordt veel gesproken over inflow naar aandelen. Maar de beleggers zijn zo opgelucht dat ze niet alleen opnieuw in aandelen beleggen, maar ook in obligaties. Sinds begin van dit jaar vloeide er al bijna $ 65 miljard naar obligatiefondsen.

Het grote gevaar zit dus in de stijgende rentevoeten. Meestal onwetende beleggers vergeten dat de waarde van een obligatie daalt bij stijgende rentevoeten. De Amerikaanse obligatie op 10 jaar zag de rente al met 0,5 % stijgen.

Dit lijkt niet veel, maar dit zorgde er bijvoorbeeld wel voor dat de¬†iShares Barclay’s 20-year Treasury Bond ETF sinds midden november 8,5 % in waarde daalde. Dit zijn dalingen die men kan verwachten op de aandelenbeurzen, maar niet zo snel bij obligaties.

>>> Bescherm uw Vermogen… met GOUD! KLIK¬† HIER