Grondstoffenmarkten hebben een bekend gezegd: “De remedie voor hoge prijzen zijn hoge prijzen.” Volgens JPMorgan Chase is dit proces in de oliemarkt mogelijk begonnen.

De consument voelt de pijn nu de olieprijs naar meer dan $100 per vat is gestegen na de Russische invasie in Oekraïne. Maar de feitelijke oorlog in Oekraïne, de financiële sancties tegen Rusland en de verspreiding van omicron in China hebben volgens de bank allen een nog directere impact op de vraag naar olie dan de verhoogde prijzen.

JPMorgan stelt:

Hoge prijzen zijn duidelijk niet de enige vraag-vernietigende kracht.

Consumenten

JPMorgan verlaagde zijn vraagvoorspelling voor het tweede kwartaal met 1,1 miljoen vaten per dag. Hiernaast verlaagde het de vooruitzichten voor de 2 resterende kwartalen met ongeveer 500 000 vaten. De gewijzigde cijfers zijn vooral geconcentreerd in Europa, dat het epicentrum blijft van de geopolitieke schok.

Na een maand van recordprijzen voor brandstof wijzen gegevens erop dat de consumenten beginnen te reageren. Consumenten beginnen steeds minder olie te gebruiken en zoeken middeltjes om te besparen op hun energiefactuur.

JPMorgan verklaarde dat zijn basishypothesen de visie omvatten dat de extreme afkeer van Russische olie zal afnemen. Volgens de bank zal dit leiden tot een gemiddelde prijs van $114 per vat voor Brent crude in het tweede kwartaal en $101 voor de rest van het jaar.

Bron: Yahoo Finance
Foto: iStock