Oliemaatschappijen Exxon Mobil en Chevron genereren rendementen die ze sinds hun hoogtijdagen ruim een decennium geleden niet meer hebben gezien. Het afgelopen jaar deelden ze $58,7 miljard uit aan aandeelhouders en ze voorspellen meer voor 2024. Ondanks hun inspanningen om aantrekkelijk te blijven voor investeerders, hebben ze moeite te concurreren in een beurs die gedomineerd wordt door technologiereuzen.

Tech bloeit, olie vervaagt

Analisten wijzen erop dat Big Tech de toekomst lijkt te zijn, met kunstmatige intelligentie en cloud computing die enorme groeikansen bieden. Tegelijkertijd vormt de overgang naar energie met een lagere koolstofuitstoot een existentiële bedreiging voor de grote oliebedrijven.

De cyclische aard van de olieprijzen en de afhankelijkheid van beperkte aanvoer uit Saoedi-Arabië om de markt te ondersteunen, zorgen ervoor dat investeerders de kasstromen van oliebedrijven als volatieler beschouwen dan die van hun rivalen in de technologie.

Chevron, dat in 2023 een recordproductie bereikte en eigen aandelen terugkocht zag een bescheiden stijging van 3% in de aandelen, terwijl techbedrijven zoals Meta Platforms en Amazon met respectievelijk 20% en 8% omhoog schoten.

Ondanks de rol van de VS als ’s werelds grootste olieproducent, blijft energie slechts 3,7% van de S&P 500 uitmaken. De twee oliemaatschappijen worden dan ook verhandeld aan de helft van S&P 500’s waardering:

Jeff Wyll, een senior analist bij Neuberger Berman, benadrukt dat investeerders olie als schaarser moeten zien voor een hogere waardering.

Exxon en Chevron blijven optimistisch

Exxon en Chevron blijven echter optimistisch en investeren in groeigebieden, zoals Guyana en de Permian Basin. Chevron-CEO Mike Wirth benadrukt de waarde voor geduldige aandeelhouders:

We zijn een essentiële industrie voor de wereldeconomie.

Wirth voegde hieraan toe dat het bedrijf al 37 jaar op rij zijn dividenden verhoogt. Hij zei:

Er ligt hier een werkelijke waarde-opportunity voor geduldige aandeelhouders.

Bron: Bloomberg
Foto: iStock