De olieprijzen zijn al aan het stijgen sinds de wereldeconomie zich begon te herstellen van Covid-19. Nu de Verenigde Staten waarschuwen dat Rusland Oekraïne “elk moment kan binnenvallen” stijgen de prijzen nog meer.

Brent crude, de wereldwijde benchmark, steeg op maandag tot boven de $96. Door de hoge prijzen zullen bedrijven meer energiekosten hebben. Dit kan wegen op de economische groei en kan het inflatieprobleem in de wereld nog groter maken.

Hiernaast zorgen de spanningen tussen Rusland en Oekraïne dat de olieprijzen nog verder stijgen. Rusland is één van ’s werelds grootste producenten van olie en aardgas. Beleggers vrezen dat het conflict in Oekraïne de energie-infrastructuur in de regio kan beschadigen en dat sancties van westerse landen tegen Rusland de export van het land kunnen treffen.

Er bestaat ook bezorgdheid dat de Russische president Poetin de uitvoer van olie en gas zou kunnen gebruiken om druk uit te oefenen op Europa. De regio is immers voor een aanzienlijk deel van zijn energievoorziening afhankelijk van Rusland.

$120 per vat

Door de steeds stijgende olieprijzen staat de OPEC+ onder druk om het aanbod te verhogen. De organisatie heeft echter reeds moeite om zijn doelstellingen te halen.

Volgens Giovanni Staunovo, olie-analist van UBS, zouden Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten meer kunnen doen om de oliemarkt af te koelen. Staunovo acht deze kans echter onwaarschijnlijk tenzij de situatie echt escaleert.

Volgens Natasha Kaneva, hoofd grondstoffen bij JPMorgan, hebben we het laatste van de olieprijzen nog niet gezien als het conflict tussen Rusland en Oekraïne escaleert. De olieprijzen zouden volgens Kaneva gemakkelijk naar $120 per vat kunnen schieten als de Russische export wordt beïnvloed door de spanningen met Oekraïne.

Bron: CNN
Foto: iStock