De orkaan Ida is zondag in New Orleans aan land gegaan nadat hij eerst door de Golf van Mexico trok. Alvorens de orkaan aan land ging, had deze reeds enorme verstoringen in de Amerikaanse olieproductie veroorzaakt.

Volgens verschillende regelgevende instanties is meer dan 95% van de olieproductiefaciliteiten in de Golf van Mexico stilgelegd. De wijst erop dat de zware storm een aanzienlijke impact zal hebben op de energievoorziening.

Zes raffinaderijen in het gebied rond New Orleans – waaronder PBP, Philips en Shell – zijn op dit moment stilgelegd, aldus Andy Lipow van Lipow Oil Associates. Het is nu vooral afwachten wat voor schade de orkaan door wind en overstromingen zal aanrichten in het gebied.

Volgens Lipow is de plaats waar orkaan Ida aan land komt één van de slechtst mogelijke voor de olie-industrie. Deze kan enorme gevolgen hebben voor de belangrijkste pijpleidingen die brandstof vervoeren van de Golfkust naar de markten van de oostkust.

Lipow stelt:

De stilgelegde raffinaderijen zijn goed voor zo’n 9% van het totale verbruik van de Verenigde Staten.

Heropstart

Om de werkzaamheden na de storm te hervatten, moeten producenten hun personeel weer ter plaatste krijgen, de schade opnemen en herstellen en de nutsvoorzieningen opnieuw in orde brengen. Deze initiatieven zullen echter tijd vergen, vooral onder de huidige omstandigheden.

Het wijdverspreide verlies van olieaanvoer uit één van de grootste Amerikaanse energiehubs zal de prijzen waarschijnlijk doen stijgen. De Amerikaanse olieprijzen zijn vorige week reeds sterk gestegen in de aanloop naar de komst van Ida.

In de week na orkaan Katrina in 2005 schoot de gemiddelde prijs van een gallon (3,78L) benzine met 46 cent omhoog. De prijssprong van 18% was de grootste procentuele stijging in één week volgens gegevens die teruggaan tot de Golfoorlog van 1991. Na Katrina duurde het twee maanden voordat de benzineprijzen terug op het niveau van voor de orkaan noteerden.

Bron: CNN

Foto: iStock