De toestand op de oliemarkten is aan het verbeteren, dat werd donderdag duidelijk toen de prijs voor Brent olie futures 70 dollar per vat aantikte. Dit is het hoogste niveau in vijf maanden tijd, de opwaartse trend wordt gesteund door een verkrapping van de olieproductie en een stijging van de vraag naar olie. De inspanningen van de OPEC zijn dus hun vruchten aan het afwerpen.

De prijs voor een vat Brent olie zit in een opwaartse trend, donderdag tikten de futures de 70 dollargrens aan wat meteen goed is voor het hoogste niveau sinds november. De evolutie op de oliemarkt is het gevolg van een betere balans tussen vraag en aanbod. De inspanningen van de OPEC en de betere vooruitzichten voor de Chinese economie werken ondersteunend voor de olieprijzen.

Opwaartse trend

Michael McCarthy, hoofdstrateeg bij CMC Markets, is positief over de recente ontwikkelen op de oliemarkt. De maatregelen van de OPEC hebben daadwerkelijk een invloed op de oliemarkt waardoor de aanbodzijde kleiner is geworden. Daarenboven lijkt de Chinese economie opnieuw te herleven, de Caixin/Markit PMI steeg naar 54,4 punten, het hoogste niveau sinds januari 2018.

Daarenboven dragen de Amerikaanse sancties voor Iran ook bij aan een lagere olieproductie. Het ziet er zelfs naar uit dat de Amerikaanse overheid de sancties wil opvoeren dit jaar, wat indirect betekent dat Iran nog minder olie zal kunnen produceren en dus het aanbod nog minder zal worden.

And there’s a much-better-than-expected demand picture after the recent China and U.S. PMI numbers, along with a potential kicker from any U.S.-China trade agreement.

Het plaatje ziet er al helemaal beter uit nu de Verenigde Staten van Amerika en China op het punt staan overeen te komen met elkaar inzake de handelsoorlog. Eens dit euvel is weggewerkt, zal de wereldeconomie opnieuw ademruimte krijgen en gaat de vraag naar olie ongetwijfeld toenemen.

Bronnen: CNBC

Foto: Agência Brasil – Wikimedia – CC BY 3.0

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>