De olieprijzen zijn dichtbij de highs van 2019. Dat komt voornamelijk door minder aanbod van de olieproducerende landen, de OPEC. Daarnaast helpen sancties van de Verenigde Staten tegen Iran en Venezuela de olieprijs omhoog.

Volgens CNBC noteerden futures van een vat West Texas Intermediate (WTI) op 59,10 dollar. Dat is dichtbij 59,23 dollar, het hoogtepunt van 2019.

Ook Brent olie doet het goed. Deze is namelijk met 10 cent gestegen naar 67,64 dollar per vat volgens data van CNBC. Dat is, net als WTI, dichtbij het hoogtepunt van 2019 die op 68,14 dollar noteert.

Minder aanbod van de OPEC+

Beslissingen van de OPEC helpen de olieprijs. Het kartel besloot op maandag dat de aanstaande vergadering in april niet doorgaat. Hiermee blijven de huidige afspraken over een vermindering van het aanbod van olie intact. De vermindering van het aanbod is er vanaf januari en zal sowieso tot en met juni blijven.

Sinds het tweede halfjaar van 2018 is de OPEC bezig met het verminderen van het aanbod om zo opwaartse druk op de olieprijs te zetten. Dat doet de OPEC overigens met nog een aantal olieproducerende landen, waaronder Rusland. Die groep staat bekend als de OPEC+.

Eind 2018 kwamen de markten namelijk mede door een stijgende productie van olie onderdruk te staan, zo meldt CNBC.

Alfonso Esparza, senior marktanalist bij de broker OANDA, stelde over de acties van de OPEC:

De OPEC+ deal heeft voor stabiliteit van olieprijzen gezorgd. En er zijn zelfs tekens dat het aanblijven van de deal zal zorgen voor hogere prijzen.

Verenigde Staten produceert juist meer olie

Momenteel produceert de Verenigde Staten de meeste olie ter wereld. Het land heeft de productie juist uitgebreid met 2 miljoen vaten per dag sinds begin 2018. Nu produceert de Verenigde Staten zo’n 12 miljoen vaten olie per dag.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>