De olieprijs steeg van $26 naar $38 op enkele weken tijd. De stijging was ingegeven door de productiebevriezing door Rusland en Saoedi-Arabië en veroorzaakte een heuse short-squeeze. Maar de stijging lijkt ten einde. Volgens deze expert kan de olieprijs nu terug hard naar benden donderen. De olieprijs kan zakken naar $30 tot de impact van de productiebevriezing duidelijk wordt. Wanneer er nog steeds een overaanbod is, kan de olieprijs zelfs verder dalen naar $20 per vat, zegt Art Berman op Forbes. De productiebevriezing door Rusland en Saoedi-Arabië is een eerste stap, maar betekent in feite weinig tot niets. Beide landen beloven om niet meer olie op te pompen. Maar er is de laatste jaren amper productiegroei waar te nemen bij de 2 grootste olieproducenten ter wereld.
Ten opzichte van 2 jaargeleden produceert Saoedi-Arabië amper 110.000 vaten olie per dag meer, Rusland produceert zelfs 50.000 vaten per dag minder. De Verenigde Staten en Canada daarentegen produceren 1,9 miljoen vaten per dag meer ten opzichte van januari 2014, Irak 1,7 miljoen meer en Iran heeft het potentieel om 1 miljoen vaten per dag extra op te pompen.
Olievoorraad bepaalt de prijs
Maar velen zien over het hoofd dat de olieprijs een sterke correlatie heeft met de Amerikaanse strategische olievoorraad. De laatste week van februari steeg deze aan het snelste tempo sinds april 2015. Wanneer de strategische olievoorraad boven 80% capaciteit ligt, daalt de olieprijs over het algemeen hard.
De ‘Cushing’ olievoorraad in Oklahoma bedraagt momenteel 91% van de capaciteit, de opslagplaatsen in de ‘Gulf Coast’ zitten voor 87% vol, samen goed voor een olievoorraad van 88% van de capaciteit.
Olieproductie schaliewinning
De olievoorraden stijgen doordat de schaliewinning een grote hoeveelheid olie blijft oppompen. Het aantal boorplatformen daalt sterk, maar de bestaande oliebronnen blijven veel olie oppompen. Wil de olievoorraad afnemen, moeten er nog 1 miljoen vaten olie per dag minder opgepompt worden. Sinds de piek van april 2015 daalt de productie gemiddeld met 60.000 vaten per dag per maand.
Het lijkt onmogelijk dat de olieprijs verder kan stijgen zonder dat de olievoorraad begint te dalen. Gezien de huidige toestand op de globale oliemarkt, lijkt een olieprijs van $35 per vat zelfs niet houdbaar. De productiebevriezing door Rusland en Saoedi-Arabië was slechts een tijdelijk afleidingsmanoeuvre om de prijs op te voeren. Wanneer de realiteit naar de markten terugkeert, zal de olieprijs eerder in de omgeving van $30 kamperen. Met wat extra slecht macro-economisch nieuws kan de val zelfs verder gaan tot $20.
<< Volg Slim Beleggen op Facebook – Twitter – Instagram en LinkedIn >>