Alle ogen zijn gericht op de OPEC+. De organisatie van olieproducerende landen probeert overeen te komen inzake de versoepeling van de productiebeperkingen, echter zijn de gesprekken al twee keer op een sisser uitgedraaid. Het kan twee kanten uit volgens marktkenners. De situatie wordt nauwgezet opgevolgd.

Het zijn spannende tijden voor de oliemarkt. De OPEC en Rusland zijn namelijk aan het beraadslagen wat ze zullen doen met hun productiebeleid. De coronapandemie heeft hen gedwongen minder te produceren om zo het evenwicht op de oliemarkt te kunnen behouden.

Maar nu de wereldeconomie aan het herstellen is, wordt het volgens de OPEC+ tijd om de productiebeperkingen terug te schroeven. Dan Brouillette, voormalig Amerikaans minister van Energie, benadrukt dat mislukte gesprekken ervoor kunnen zorgen dat olie boven de 100 dollar kan stijgen. In geval de olieproducerende landen zich houden aan voorgaande afspraken.

You could very easily see oil hitting $100 a barrel — potentially even higher.

Up or down?

Hij waarschuwde ook dat, mocht er geen overeenkomst gevonden worden, olieproducerende landen kunnen beslissen hun eigen beleid te voeren. Dit kan volgens Brouillette de olieprijzen doen tuimelen naar lagere prijsniveau’s. Met andere woorden, het kan volgens hem beide kanten op. Olie-expert Dan Yergin ziet ook een keerzijde aan hogere olieprijzen.

Mocht olie stijgen naar 100 dollar per vat, of zelfs hoger, dan zou dit een negatieve impact hebben op de vraagzijde. Veel landen en bedrijven zien dit liever niet gebeuren. Het is mogelijk dat de OPEC+ hier ook rekening mee houdt en dat ze daarom moeilijk overeenkomen.

I think countries recognize that $100 barrel oil would not be in (their) interest. You would see governments pour more incentives into electric cars, and see the impact on demand.

Er is vooral onenigheid tussen de leider van de OPEC+, Saoedi-Arabië, en de Verenigde Arabische Emiraten. Beide landen zijn nauwe bondgenoten echter komen ze niet overeen inzake de olieproductie. Zowel Brouillette en Yergin vinden het frapant dat beide landen elkaar nu dwarsbomen vooral gezien ze beide profijt hebben aan een overeenkomst.

Bronnen: CNBC

Foto: PxHere

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>