De olieprijs was zonder twijfel de absolute winnaar van de afgelopen week. Het ‘zwarte goud’ wist enkele procenten in waarde te stijgen als gevolg van de beslissing van Trump om het nucleaire akkoord met Iran te verbreken. Beschikt de olieprijs over nog meer potentieel?
De situatie op de oliemarkt wordt gedomineerd door de vraag enerzijds en het aanbod anderzijds. En juist die aanbodzijde was het grote problemen de afgelopen jaren. Zo was er sprake van overaanbod op de oliemarkt en als gevolg daarvan daalde de olieprijs tussen 2014 en 2016 met 75%. Door de organisatie van olielanden (OPEC) is dat overaanbod teruggeschroefd en als gevolg daarvan noteert de olieprijs weer boven de grens van 70 dollar.
Optimisme rondom de olieprijs was zelfs in 2014 niet zo groot
Voor de beleggers onder ons die de ‘olieboot’ gemist hebben, is het sterk de vraag of de oliemarkt op dit moment nog wel interessant is. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van TopDownCharts, is in ieder geval te zien dat er sprake is van extreem optimisme rondom de olieprijs. Zelfs in het jaar 2014 was er niet sprake van een dergelijk groot optimisme. En in dat jaar werd het startsein gegeven voor de rampzalige crash.
Wat betreft de olieprijs lijkt dit dus niet het ideale moment te zijn om te speculeren op een verdere stijging. Ondanks dat zijn er nog genoeg energiebedrijven die zijn achtergebleven op de olierally. Het loont daarbij wel om goed het kaf van het koren te scheiden.