Olieprijzen zijn maandag met ongeveer 6% gedaald, omdat de Iraanse energievoorzieningen ongedeerd bleven na een Israëlische aanval op militaire installaties in Iran. Deze aanval volgde op een eerdere raketaanval van Iran op Israël op 1 oktober. De markten maken zich nu zorgen over een mogelijke overschot aan olie, terwijl de spanningen in de regio blijven bestaan.

De Israëlische aanval had als doel de militaire capaciteiten van Iran te verzwakken, maar het vermijden van schade aan olie-infrastructuur heeft bijgedragen aan de daling van de olieprijzen. In de onderstaande grafiek zien we het koersverloop van olie:

Risico van olie overschot

De recente Israëlische militaire actie heeft de oliemarkten onder druk gezet. Citi-analisten hebben de kans op een escalatie die de olievoorziening zou verstoren, verlaagd, vooral omdat de aanval de olie-infrastructuur ontweek.

Iran, dat tot 4% van de wereldwijde olie levert volgens de Amerikaanse Energie Informatie Administratie, blijft een belangrijke speler op de oliemarkt.

Andy Lipow, president van Lipow Oil Associates, merkt op:

De olieproductie in andere landen, zoals de VS en Brazilië, neemt toe, wat bijdraagt aan een overschot. Het zal moeilijk zijn om Brent-olieprijzen boven de $80 te krijgen.

Mogelijke escalatie en volatiliteit op komst

Hoewel de olieprijzen momenteel dalen, zijn er zorgen over de mogelijkheid van een escalatie in de regio. Bob McNally, oprichter van Rapidan Energy, waarschuwt dat een direct conflict tussen Israël en Iran aanhoudt.

Israël heeft aangetoond bereid en in staat te zijn om olie- en nucleaire doelwitten aan te vallen.

Dit kan leiden tot volatiliteit op de oliemarkten, wat risico’s met zich meebrengt voor de olievoorziening en de mondiale economie. Saul Kavonic, energieanalist bij MST Marquee benadrukt:

De reactie van Iran op de aanval zal cruciaal zijn. Als Iran besluit om terug te slaan, kunnen we opnieuw met verhoogde risico’s te maken krijgen.

Bron: CNBC
Foto: iStock