De olieprijzen zijn recent scherp gedaald, waarbij de WTI olieprijzen het laagste niveau sinds december 2021 bereikte. Deze daling wordt veroorzaakt door een afname van de vraag, vooral vanuit China, en bezorgdheid over een wereldwijde economische vertraging. OPEC+ heeft moeite om de prijsstabiliteit te waarborgen ondanks uitgestelde productieplannen.
De olieprijs zakte deze week tot onder $68, een daling van 13% sinds eind augustus. In de volgende grafiek zien we het koersverloop van olie:
Olieprijs daalt door zwakke vraaguitzichten
De prijsdaling komt door een aanhoudende afname in vraag uit China, waarvan de olie-importen nog steeds onder het niveau van vorig jaar liggen. Bjarne Schieldrop, chief commodities analyst bij SEB, merkt op:
Iedereen verschuift naar een bearish perspectief… [met] China en de VS die zwak zijn.
OPEC+ heeft zijn prognoses voor de vraaggroei in 2024 voor de tweede maand op rij verlaagd. Ondanks een geplande vertraging van productiebeperkingen met twee maanden, vindt analist Nitesh Shah van WisdomTree dat de markt niet onder de indruk is. Hij voegt toe:
De harde waarheid is dat de vraag op dit moment te zwak is, en alleen uitstel is niet genoeg.
Verlaagde prognoses voor olieprijzen
Analisten zijn verdeeld over de toekomst van de olieprijzen. Ben Luckock van Trafigura verwacht dat olieprijzen “binnenkort in de $60s” zal belanden, hoewel hij waarschuwt niet te bearish te zijn.
Morgan Stanley heeft zijn prognose voor Brent-olie in het vierde kwartaal van 2024 verlaagd van $80 naar $75 per vat, met een verwachting van $75 voor heel 2025.
Bron: Financial Times
Foto: iStock