De internationale benchmark voor olie, namelijk de Brent crude, is gestegen tot 105 dollar. Ook de Amerikaanse WTI crude heeft opnieuw na lange tijd de 100 dollar aangetikt. Dat is geleden sinds mei 2014. De Russische agressie tegen Oekraïne doet vrezen dat er problemen zullen onstaan op de olie- en gasmarkt, dit drijft de prijzen met meer dan 8 procent hoger.

Het is zover, president Poetin is begonnen aan de inval in Oekraïne. Volgens Poetin zelf is er geen sprake van een invasie maar van een speciale militaire actie om Oekraïne te demilitariseren en om het land te zuiveren van neonazi’s. Het Westen ziet het uiteraard anders en bestempelen de acties van Rusland als een invasie en de start van een oorlog op Europees grondgebied. Men spreekt over de zwaarste escalatie sinds de Tweede Wereldoorlog.

Dat er iets ernstig van start is gegaan, is duidelijk merkbaar op de financiële markten. Aandelenindexen wereldwijd lijden zware verliezen terwijl de prijzen voor gas, olie en goud hard stijgen. De WTI en Brent crude zijn donderdag met meer dan 8 procent omhoog geschoten. De WTI noteert momenteel rond de 100 dollar, de Brent crude zweeft rond de 105 dollar.

Impact

Tamas Varga, analist bij PVM Oil Associates, verwacht dat de olieprijzen de komende weken verder hoger gestuwd zullen worden. Niemand weet wat president Poetin nog allemaal van plan is en dat is genoeg om de olieprijzen omhoog te duwen. Zelfs al zou de escalatie afnemen, dan is er ook nog het aanbod dat tekort schiet door de productiebeperkingen van de OPEC+.

At this stage it is anything but clear what could bring the Russian president to his senses, therefore the situation, the equity and oil markets will remain volatile. Even if prices drop back below $100/bbl due to abating tension in Eastern Europe, the retracement might prove short-lived and product tightness could keep oil prices at elevated levels in months to come.

Zakenbank Goldman Sachs verwacht echter een kleine impact op de energieprijzen. Hun grondstoffenstrategen ontkennen uiteraard niet dat de olieprijzen gerust nog wat kunnen stijgen, maar een verdere escalatie zou de gas- en olieprijzen niet veel meer doen stijgen. Met andere woorden, de stijging van de prijzen zou van korte duur zijn volgens Goldman Sachs.

Bronnen: Sam Meredith, Joanna Tan & Abigail Ng – CNBC

Foto: Ministry of Defense of Ukraine, Noah BrooksFlickrCC BY 4.0

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)