oliesector_olie_solar BP projecteert een groei van het gebruik van fossiele brandstoffen van 43% tegen 2035. Exxon mikt op 35% tegen 2040. Shell ziet een 43% hoger verbruik tegen 2040, terwijl de OPEC dapper vastklampt aan een plus van 55%. Maar dat is pure fictie, zo stelt Ambrose Evans-Pritchard in de Telegraph. De klimaatconferentie van de VN in Parijs is aanstaande. 155 landen, goed voor 88% van de CO2-uitstoot, hebben al gedetailleerde plannen ingediend hoe ze de uitstoot de komende twee decennia met 30% tot 40% gaan reduceren. En dat is nog maar het begin van een revolutionaire omschakeling naar netto nul emissies rond 2080, aldus de commentator. De uitkomsten van eerdere projecties van het Internationaal Energieagentschap (IEA) zijn tekenend. Deze hebben wat betreft geïnstalleerde capaciteit van zonne-energie de plank volledig misgeslagen. Zelfs de meest recente voorspelling, uit 2007, onderschatte de huidige capaciteit met een factor tien. oliesector_solar China draaide al jaren geleden bij. Het land mag dan geen democratie zijn, maar de Communistische Partij is wel gevoelig voor de publieke opinie. Alles om in het zadel te blijven en onrust te voorkomen. Zo haalde de overheid “Under the Dome”, de Chinese anti-luchtvervuilingsvideo in de stijl van Al Gore, 24 uur na publicatie van het internet. Alleen hadden tegen die tijd al 100 miljoen mensen de video bekeken. Dus onderneemt de partijleiding wel actie. En dat gaat er anders aan toe dan we in het Westen gewend zijn. China investeerde vorig jaar $ 80 miljard in hernieuwbare energie, meer dan de VS en Europa samen. Ook India maakt zich gereed om over vijftien jaar 40% van de energie uit hernieuwbare bronnen te halen, voornamelijk uit zonne-energie. In de voorgelegde plannen refereert het land onder meer aan ‘onze planeet Moeder Aarde’, Mahatma Gandhi en de oude tradities in de yoga stijl. Een forum van Carbon Tracker eerder deze week in Londen vol zat met bankiers en fondsbeheerders. Evans-Pritchard:

Het wereldwijde overschot aan spaargeld zou met renewables wel eens een lucratieve nieuwe bestemming gevonden kunnen hebben. Als wereldleiders de gedane beloftes en toezeggingen in Parijs vastleggen, kan de grootste investerings-boom aller tijden van start gaan.

Misschien dat opslag van CO2 nog hoop biedt voor de fossiele sector. Met een CO2-heffing zou dat rendabel kunnen worden. Het relatieve concurrentievoordeel van hernieuwbare energie neemt dan echter nog sneller toe. Evans-Pritchard:

Je zou de oude energie-orde kunnen vergelijken met de teloorgang van de kanalen in het midden van de 19e eeuw. Toen verschenen de eerste spoorwegen en was het business model ten dode opgeschreven. Wereldleiders hebben herhaaldelijk verklaard dat ze de lijn van een opwarming van de aarde tot twee graden zullen verdedigen. En ze nemen nu concrete stappen. Beleggers in de fossiele industrie zijn gewaarschuwd.

https://www.youtube.com/watch?v=T6X2uwlQGQM

<<< Ontdek de belangrijkste beurstrends >>>