Inmiddels lijken steeds minder beleggers zich zorgen te maken over de stijgende prijzen. Enkele recente macrocijfers laten zien dat de economische groei mogelijk wat gaat afzwakken en daarom hebben beleggers de conclusie getrokken dat het met de inflatie ook wel zal meevallen. Dit hoeft echter niet het geval te zijn en wat dat betreft kunnen beleggers hun portefeuille maar beter beschermen tegen een hoge inflatie.

De inflatiecijfers uit de VS maken pijnlijk duidelijk dat er nog steeds sprake is van een relatief hoge inflatiestand. Jerome Powell, voorzitter van de Fed, heeft zelfs onlangs laten weten dat de inflatie hoogstwaarschijnlijk gedurende lange tijd hoger dan verwacht zal zijn. Toch lijken beleggers maar weinig angst te hebben voor een hoge inflatiestand, want de veilige havens worden massaal genegeerd.

Goud kan gaan outperformen als beleggers realiseren dat de inflatie niet tijdelijk is

Beleggers die al wat langer meelopen die weten dat goud dé veilige haven is. Al decennialang bewijst het gele edelmetaal dat het uitstekend kan fungeren als veilige haven. En met name in tijden van oplopende prijsstanden bewijst het edelmetaal haar waarde. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Crescat Capital LLC, te zien dat er al sinds het jaar 1970 sprake is van een sterke correlatie tussen de Amerikaanse inflatiestand en de Gold to S&P 500 Ratio. De laatstgenoemde Ratio weet vaak goede zaken te doen op het moment dat de inflatie in de lift zit.

Toch is de decennialange correlatie op dit moment ver te zoeken. Terwijl de Amerikaanse inflatiestand al enkele maanden in de lift zit, heeft de goudprijs niet een betere maar juist een slechtere prestatie afgeleverd dan de S&P 500 index. Dit kan echter snel omslaan op het moment dat beleggers realiseren dat de stijgende prijsstanden mogelijk niet tijdelijk zijn. In dat geval moeten ze immers snel opzoek naar veilige havens.

GOUD: Het Beste Alternatief!

Zelfs ervaren beleggers kunnen vandaag door het bos de bomen niet meer zien. Er zijn de valutaoorlogen, negatieve rentevoeten, politieke instabiliteit, … Daarom hebben wij de ULTIEME Goudgids samen gesteld. Download hier GRATIS >>