We hebben goed nieuws voor feitelijk iedereen. De economie in de Eurozone krabbelt daadwerkelijk wat op. Slecht nieuws is er ook: de groei valt wat lager uit dan eerder gedacht. Echt opschieten doet het nog niet met het economisch herstel in de Eurozone. Voor komend jaar rekent Brussel op een groei van 1,1 procent tegen eerder nog 1,2 procent. Voor beide percentages geldt: te laag! Nu is groei natuurlijk groei en we komen uit een pijnlijk lange, diepe recessie. Het glas als halfvol beschouwend lijkt het dal echt wel bereikt. De minder optimistisch ingestelde mens die het glas als half leeg ziet, constateert dat de groei marginaal is, at best.
Discrepantie Eurozone, EU
Als we kijken naar de groeiprojectie voor de gehele EU, dus inclusief een aantal Europese landen die wijselijk hebben besloten niet met de euro mee te doen, dan klaart het plaatje wat op. De EC rekent voor de gehele EU op een groei komend jaar van 1,4 procent. Vooral de Britse economie komt naar verwachting aardig op stoom: die zal een groei laten zien van meer dan 2 procent. Voor 2015 moet het allemaal echt beter gaan: 1,7 procent groei voor de Eurozone, 1,9 procent groei voor de complete EU. Wij durven onze handen beslist niet in het vuur te steken voor de groeiprojecties uit Brussel. Uit die hoek zijn iets te vaak te positieve prognoses gekomen: het gaat altijd vólgend jaar beter. We zullen zien. Belangrijkste probleem om aan te pakken is uiteraard de werkloosheid. Die ligt boven de 12 procent en dat is niet alleen onverteerbaar, maar op termijn ook onbetaalbaar. De jeugdwerkloosheid bedraagt in de Eurozone een stuitende 24 procent. Dat één op de vier jongeren geen betaalde baan kan vinden is natuurlijk de achterdeur uit.
Eurozone staat voor grote uitdagingen
Het verschil tussen 1,1 procent groei en 1,2 procent groei als verwachting voor 2014 is verwaarloosbaar. Wil de Eurozone een begin maken met het oplossen van de (jeugd) werkloosheid dan is een groei van boven de 2 procent een must. In hoeverre dat haalbaar is in het vergrijzende Europa met zijn veel te dure welvaartsstaat en een schuldenprobleem wat elk jaar ‘gewoon’ groter wordt, het valt sterk te betwijfelen. Beleggers op zoek naar regio’s waar de economie groeicijfers laat zien van 4 procent en meer, zullen toch buiten Europa moeten kijken. Het GROEIMARKTEN RAPPORT van Slim Beleggen vertelt u alles over investeren in booming economieën.