eiffel-tower-landmark-4 De tijd dat er schokgolven door de financiële markten gingen als een land een lagere rating kreeg, ligt achter ons. Frankrijk kreeg een lagere rating van S&P. Terecht? Dat moet toch pijn hebben gedaan in Parijs. S&P verlaagde de rating van Frankrijk met een stapje tot AA. Niet geheel verrassend: de Fransen zijn het er absoluut niet mee eens. De Franse minister van Financiën Pierre Moscovici koos er zelfs voor om op ramkoers te gaan. De beslissing werd betreurd, ala, dat mag, Maar hij ging nog een stapje verder door te stellen dat de beslissing van S&P ‘onjuist’ was. Verder toonde Moscovici zich vooral verontwaardigd over de gang van zaken bij S&P.

Frankrijk glijdt langzaam af

Tot voor 2012 genoot Frankrijk de hoogste rating bij alledrie de grote kredietbeoordelaars: Triple A. Vorig jaar werd aan die positie al geknabbeld door een treetje lagere rating tot AA+. Nu is dan ook het ‘+’ verdwenen. Zeker niet rampzalig: al te grote wijzigingen op de rente die Frankrijk moet betalen, hoeven niet te worden verwacht. Het is eerst en vooral een prestige kwestie. S&P hield de outlook voor Frankrijk tegelijkertijd op ‘stabiel.’ Frankrijk kent een relatief hoge werkloosheid aldus de kredietbeoordelaar. Tegelijkertijd kampt het land met een lage economische groei, schiet het met de broodnodige hervormingen niet echt op en is de grip op de overheidsfinanciën beperkt.

Economie Frankrijk erg zwak

Frankrijk is het uiteraard niet eens met de beslissing van S&P, maar als we in de jongste cijfers van het land duiken, dan mag Moscovici zich in zijn handjes knijpen dat de rating niet in de B-regionen zit. De overheidsschuld zal naar verwachting in 2014-2015 pieken boven de 85 procent. Het land is er nog altijd niet in geslaagd om aan de norm van een overheidstekort te voldoen van 3 procent. Er zitten ruim 3,2 mio Fransen werkloos op de bank: dat is circa 10,7 procent. Dan is er nog de Franse industrie, die voor een flink deel als verouderd geldt. De concurrentiepositie van Frankrijk op de wereldmarkt is niet al te best: Duitsland doet het aanmerkelijk beter in dat verband. En voor de Franse banken houden wij ons hart eerlijk gezegd vast. Of dat terecht is zal komend jaar wel blijken. En dan wellicht ook iets typisch Frans, wat toch tekenend is voor de toestand en mentaliteit in Frankrijk, droombaan van jongeren: ambtenaar! Die kans daarop is zowaar nog relatief groot ook. De Franse overheid neemt circa 56 á 57 procent van het BBP voor zijn rekening. Hoewel er volop te discussiëren valt welk niveau als ‘gezond’ mag worden betiteld, is de consensus dat een percentage boven de 50 procent als ‘ongezond groot’ geldt. Schrale troost, zelfs ook het als relatief rijk bekend staande Nederland is inmiddels aan de verkeerde kant van de 50 procent terecht gekomen. Voor de korte termijn ligt een verdere verlaging van de Franse kredietwaardigheid niet voor de hand. De economie in de Eurozone krabbelt wat op, ook Frankrijk kan uitzien naar een economische groei van rond de 1 procent. Tenzij de schuldencrisis in de Eurozone toch weer oplaait. De huidige relatieve rust op dat vlak kan gezien de forse schuldenlast van de diverse overheden in de Eurozone bij wijze van spreken morgen alweer verdwenen zijn. Wie bovenstaande cijfers in zich heeft opgenomen, snapt in ieder geval waarom Frankrijk zo’n warm voorstander is van Eurobonds. Een goede spreiding van uw portefeuille is essentieel. Slim Beleggen helpt u daar graag bij en heeft alles daarvoor in huis: GOUD & ZILVER, GROEIMARKTEN, GRONDSTOFFEN, TECHNOLOGIE. U wordt maandelijks uitgebreid geïnformeerd met onze maandrapporten, wekelijks krijgt u tussentijdse relevante updates en uiteraard ontvangt u dagelijks informatie als de situatie daarom vraagt. Bij Slim Beleggen beginnen we niet om 09:00 uur, noch gaan wij om 17:00 uur naar huis. En dat verschil merkt u. Een ABONNEMENT heeft u al vanaf slechts €99. Kom daar maar eens mee aan bij uw bank! Wilt u eerst meer weten? Lees hier dan verder