Greece_2347277b Griekenland is naar verluidt op de goede weg. Het land zou een sterke verbetering hebben doorgemaakt en internationale investeerders zouden in de rij staan. Zou het..? We hebben nog iemand gevonden die zonder blikken of blozen durft te beweren dat Griekenland weliswaar ‘er nog niet is’ maar zich ‘wel op het juiste pad bevindt.’ Maak kennis met Petros Christodoulou, deputy chief executive of the National Bank of Greece. Christodoulou stelt dat Griekenland goed op weg is naar economisch herstel in een recent interview met CNN. Griekenland komt er wel, is in het kort zijn boodschap. De rente die de Griekse overheid moet betalen is met 8 procent weliswaar nog te hoog, maar inderdaad, dat is wel eens hoger geweest. Daarnaast betaalt de Griekse overheid per saldo wel aanzienlijk lagere rentes dan ten tijde dat de crisis uitbrak. Dat is sterk verbeterd, waardoor per saldo ook de tekorten van de Griekse staat teruglopen. Dat die sterk teruggedrongen rentelasten niet de verdienste zijn van Griekenland, maar louter en alleen van de iets gezondere landen in de Eurozone die meermalen zijn bijgesprongen, is maar een detail.

Griekenland uit recessie?

Tot op heden, Christodoulou niet uitgezonderd, wordt er hardnekkig vastgehouden aan de omschrijving dat Griekenland met een recessie kampt, weliswaar een pittige, maar nog steeds een recessie. Wie naar de meest recente cijfers kijkt, kan toch niet anders dan vaststellen dat er eerder sprake is van een depressie. Meer dan 1 op de 4 Grieken zit werkloos thuis, bij de jongeren heeft zelfs meer dan 55 procent geen betaalde baan. En dat zou nog een graadje erger zijn, áls Griekenland zich aan zijn afspraken zou houden. Eén van die afspraken was een forse vermindering van het aantal ambtenaren op de loonlijst. Van die reductie is tot op heden bitter weinig terecht gekomen. Voor het beeld: circa 1 op de 9 Grieken werkt voor de Griekse overheid. Dat is natuurlijk volslagen absurd. Zou Griekenland zich wél aan de afgesproken reductie van het aantal ambtenaren houden, dan loopt de werkloosheid pijlsnel op tot ruim boven de 30 procent. De vraag is natuurlijk of de leden van de Eurozone bereid zijn om blijvend een leger Griekse ambtenaren van salaris te voorzien. We hopen van niet, we vrezen van wel. Over de huidige gesprekken tussen de Trojka en Griekenland horen we bar weinig, maar Christodoulou verwacht dat die gesprekken succesvol zullen worden afgerond. Naar zijn mening is Griekenland inmiddels omgevormd tot een ‘vriendelijke omgeving voor het bedrijfsleven’ en weten internationals het land weer te vinden.

Griekenland leeft nog, louter op Europese steun

Een grotere realiteitszin kan worden gevonden bij Nicholas Spiro, Spiro Sovereign Strategy. Die stelt dat het flardje vertrouwen wat Griekenland heeft, louter te danken is aan de status van Eurozone land. Spiro ziet in de extreem hoge werkloosheid en andere tegenwind totaal geen aanleiding om te rekenen op ook maar enig herstel van de geïmplodeerde Griekse economie. Wij zetten onze kaarten voorlopig op Spiro en wachten de volgende miljardenstroom richting Griekenland vanuit de Eurozone met gekromde tenen af. Beleggers op zoek naar spreiding en groei kunnen voor slechts €99 kennis maken met het Slim Beleggen GROEIMARKTEN Rapport