Italië In Italië wordt eindelijk werk gemaakt van het opschonen van de bankbalansen. En dat wordt, onder andere met het oog op de stresstest dit jaar, tijd ook. Hoe staan de Italiaanse banken er eigenlijk voor? Er wordt haast gemaakt in Italië met het aanpakken van een groot probleem: non-performing loans, bad loans, oftewel ‘slechte’ leningen. En slecht wil in dit verband zeggen dat er niet wordt afgelost op uitstaande schulden, noch dat er rente over de leningen wordt betaald. En dat gaat óók in Italië om serieus geld. Hoewel geen Spanje is, het percentage slechte leningen in Spanje ligt ruim boven de 13 procent, hebben ook de Italiaanse banken door de langstlopende recessie sinds de Tweede Wereldoorlog aardig wat slechte leningen in de boeken staan. Het percentage nonperforming loans ligt in Italië geschat op 9 procent. En dat komt overeen met een bedrag van circa €150 mrd. Denktank Prometeia houdt het erop dat de slechte leningen t/m 2016 zullen blijven toenemen.

>>>Download hier GRATIS onze nieuwste TECHNOLOGIE TIP<<<

Daar moet met het oog op de banken stresstest in de Eurozone in verband met de gewenste Bankenunie dringend wat aan gebeuren. En één ding staat vast: Italiaanse banken hoeven niet op hulp van de Italiaanse overheid te rekenen. Zoals bekend verzuipt Italië in de schulden: de overheidsschuld ligt ruim boven de 130 procent van het BBP, dat is al te hoog om ooit te kunnen worden terugbetaald, geld om de banken te stutten is er simpelweg niet. Dat Italië ondertussen uithaalt naar de kredietbeoordelaars is leuk voor de bühne, maar het probleem zit uiteraard niet bij de Standard & Poor’s van deze wereld, maar bij een overheid die structureel veel teveel geld uitgeeft.

Italië: banken hebben haast

De Italiaanse banken zullen dus snel hun balansen moeten opschonen, en hoeven daarbij niet te rekenen op de Italiaanse overheid. De twee grootste banken van Italië, Intesa Sanpaolo en UniCredit, willen wél een zogeheten ‘bad bank‘ oprichten, maar dan in een private constructie. Beide banken zijn in gesprek met het Amerikaanse  KKR hierover, zo vond Reuters uit. De grote baas van de Italiaanse centrale bank, Ignazio Visco, riep de banken gisteren op ‘aast te maken met het opschonen van de slechte leningen portefeuille en meer ambitieus te zijn qua doelstellingen.’ Maar het gaat volgens Visco ‘wel de goede kant op.’ Wordt vervolgd De rapporten van Slim Beleggen vormen een uitstekend middel om uw beleggingsdoelstellingen te realiseren: verkrijg hier ons Groeimarkten, Technologie, Goud & Zilver en Grondstoffen Rapport en behaal ook in 2014 mooie rendementen!