fondsbeheerders_header Bank of America Merrill Lynch houdt elke maand een peiling onder fondsbeheerders die zo’n $ 600 miljard beheren. Dat is een mooie manier om er achter te komen wat de crowded consensus trades zijn. Want beheerders zijn banger voor job risk dan welk marktrisico dan ook: als ze het slechter doen dan het gemiddelde, vliegen ze er uit. De beste buitenkansen voor beleggers doen zich dan ook voor als veel beheerders in dezelfde richting denken. Grote kans dat er dan precies het tegenovergestelde gebeurt. Iedereen moet dan draaien, wat de beweging versterkt. Allereerst staan de kasniveau’s al voor de derde maand op rij boven de 5%. Dat is voor her eerst sinds eind 2008 / begin 2009, toen de markt een bodem neerzette. Dit signaal is dus in principe bullish voor aandelen.

fondsbeheerders_1

In principe, want een gedeeltelijke verklaring voor de hoge cashniveau’s is de onderweging in obligaties. Deze onderweging daalde weliswaar van -60% netto naar -50% netto, maar dat is nog steeds 0,4 standaarddeviaties onder het lange termijn gemiddelde. Obligaties zijn dus ook nog steeds impopulair, waarmee een grote daling van de obligatiemarkten op dit punt onwaarschijnlijk lijkt.

fondsbeheerders_2

Een andere factor om gematigd optimistisch te zijn over aandelen is de snelle daling van de aandelenallocatie onder fondsbeheerders. Zij zijn nog maar 17% overwogen aandelen, tegen 41% vorige maand en 60% aan het begin van dit jaar. In het verleden vielen snelle dalingen in weging samen met bodems. Daarentegen waren ze 40% onderwogen eind 2008, dus de markt zou eerst nog wel verder kunnen zakken.

fondsbeheerders_3

Dan de echte smeuïge uitschieters: grondstoffen en emerging markets. Die twee hebben met elkaar te maken, want bijvoorbeeld China is een grote importeur van grondstoffen uit Rusland en Brazilië. Gaat het minder in China, zoals nu het geval lijkt, dan heeft dat dus niet alleen effect op China, maar ook op de grondstoffenexporteurs. Fondsbeheerders kunnen emerging markets niet luchten of zien, ondanks de enorm lage waarderingen. Ze zijn maar liefst 34% netto onderwogen, een all-time low.

fondsbeheerders_4

En grondstoffen? 32% onderwogen, het laagste punt in 28 maanden en bijna een nieuw record. Dat is maar liefst 1,9 standaarddeviaties onder het historisch gemiddelde.

fondsbeheerders_5

Dat zien we terug in de aandelensectoren waarin de managers beleggen. Ook hier zien we het duo emerging markets (EM) & grondstoffen stijf onderaan.

fondsbeheerders_6

Met het record-pessimisme over grondstoffen en emerging markets planten de fondsbeheerders de zaden voor de nieuwe bullmarkt die er aan zit te komen. Weten hoe je kunt profiteren? Download de gratis goudgids en meld je hieronder aan voor de Slim Beleggen nieuwsbrief.