In de media wordt er op dit moment met name aandacht besteed aan de Amerikaanse recordrace. Dichter bij huis ziet het plaatje er echter ook uitstekend uit. De Europese indices zijn bezig aan een uitstekend beursjaar en de Duitse beurs wist de afgelopen tijd meerdere malen nieuwe recordkoersen op de borden te toveren.

De mannen van Nautilus Investment Research hebben een uitgebreid onderzoek verricht naar de bewegingen bij de Duitse beurs. Het onderzoek was met name gericht op de invloed dat een grote stijging heeft op het verdere verloop van de index. Sinds het jaar 1970 wist de DAX index per 1 november van het jaar in 15 keer van de gevallen meer dan 15% hoger te noteren dan tijdens de beginstand van het jaar het geval was (2017 meegerekend).

Duitse beurs beschikt nog over voldoende groeipotentieel

Op de bovenstaande illustratie, afkomstig van Nautilus Investment Research, is te zien dat dit veelal een erg krachtig signaal is. Tijdens de voorgaande 14 keren wist de DAX index in 13 keer van de gevallen 3 maanden later hoger te staan. De gemiddelde stijging bedraagt daarbij bijna 7%. Ook een halfjaar later weet de Duitse beurs het gemiddeld erg goed te doen na een stijging van meer dan 15%. De gemiddelde stijging over een periode van 6 maanden gemeten bedraagt namelijk meer dan 11%.

Het verleden biedt geen garantie voor de toekomst, maar dit onderzoek maakt wel duidelijk dat de stier normaliter over nog voldoende energie beschikt.