Europees banksysteem

Een artikel over een gezond banksysteem zou saai moeten zijn, helaas is het dat niet. Slechts heel weinig mensen kunnen het verschil herkennen tussen een gezonde en een ongezonde bank. Niemand weet meer hoe banken werken. Alleen al over dat feit zouden we ons zorgen moeten maken. Bankieren is ontstaan uit goudsmeden die goud leenden en ontleenden. Nog geen 100 jaar geleden waren gouden munten nog dagdagelijks gebruikte betaalmiddelen. Banken waren goudsmeden zonder hamer, banken waren gewone bedrijven – niets speciaal. Nu zijn banken zo complex dat ze de hele wereld bedreigen … en dus in hun macht hebben. De werking van een bank zou in feite niet zo moeilijk moeten zijn. Het geld dat de ene spaart, kan ontleent worden aan een ander. De ene krijgt intrest, de andere betaalt rente. Daar is niets mysterieus aan. Maar het banksysteem werd ongezond sinds de overheden zich door middel van centrale banken begonnen te moeien.

>> Je spaargeld beschermen is belangrijker dan ooit <<

Banken en overheden: 4 handen op 1 buik

Doordat banken overheidsobligaties opkopen, kunnen ze bepalen aan welke rente overheden geld kunnen lenen. Beide spelers helpen elkaar natuurlijk. Banken kopen steeds meer overheidsobligaties zodat de rente daalt en overheden houden deze banken de handen boven het hoofd. En de “onafhankelijke” centrale banken spelen de tussenpersoon. In een gezond banksysteem kunnen banken meer geld ontlenen dan er deposito’s zijn omdat er een bepaalde hoeveelheid goud tegenover staat. De ene bank neemt al meer risico dan de andere, maar het zou binnen de perken blijven omdat een bank run de bank van de ene op de andere dag ten gronde kan brengen. Sinds de centrale banken als ‘lender of last resort’ optreden valt dit weg en kunnen banken doen wat ze willen. Wanneer een centrale bank een stilzwijgende toestemming geeft aan alle banken om alle remmen los te laten, is er geen enkele reden meer om voorzichtig te zijn.

Fractioneel bankieren is de duivel

Het fractioneel bankieren zorgt ervoor dat de banken nog amper reserves hebben tegenover de rest van hun activa. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat het huidige banksysteem geen normale business meer is. Een bank kan de deposito van de ene verschillende keren uitlenen aan een ander, die winstgevendheid is enorm. In de Verenigde Staten garandeert het FDIC bijvoorbeeld zo’n $9,3 biljoen aan deposito’s maar het heeft slechts $25 miljard middelen. Dus zelfs voor de dekking van het systeem wordt een fractioneel principe toegepast. Dit is de duivel in hoogsteigen persoon. De meeste mensen hebben totaal geen idee hoe het geldsysteem werkt en bovenstaande uitleg is zelfs nog de super eenvoudige versie. Om het systeem in stand te houden moet ten alle tijden deflatie vermeden worden. Dat is ook de reden waarom centrale banken geld zullen blijven printen zodat je geld steeds minder waard wordt. En dat, dames en heren, is dan voor jou de voornaamste reden om goud te kopen.