yellen_fed

De bezorgdheid in de markten neemt nog altijd toe. De aandelenkoersen gaan op en neer, de valutamarkt beweegt zeer onrustig, en olie weet nog niet met volle kracht uit het diepe dal te klimmen. Hoog tijd voor de Fed-bestuurders om weer het licht van de schijnwerpers op te zoeken. Men kon erop wachten: nadat Janet Yellen in december vol overtuiging haar plan voor een geleidelijke serie renteverhogingen had gecommuniceerd, ontstond er flink rumoer op de valutamarkten. Met name de munten van de groeilanden kregen het zwaar. Veel kapitaal verdween uit de emerging markets richting de dollar. Er verschenen ook steeds meer berichten dat diverse hedgefondsen forse short-posities hebben uitstaan in de groeilanden. Dit leidde zelfs tot een krachtige waarschuwing vanuit China aan George Soros.

De markt daagt de Fed uit

De markt kijkt nu naar vol verwachting naar de Fed. Of beter gezegd, de markt daagt de Fed uit. Onderstaande grafiek laat duidelijk zien hoe wordt gedacht over het plan van de Fed om de rente in 2016 geleidelijk te verhogen:

CaTZbc6UsAEh6eA

Het is duidelijk dat de markt vraagtekens zet bij het aangekondigde beleid van de Fed, maar hoe denken de Fed-bestuurders zelf over de laatste ontwikkelingen in de wereldeconomie?

Fed-bestuurders bezorgd om groeilanden

Fed bestuurder Lael Brainard laat in een opiniestuk voor de Wall Street Journal weten dat zij zich zorgen maakt over de groeilanden – inclusief China. “De zwakke positie van de groeilanden leidt tot minder export, investeringen en productie in de VS. Ook neemt de inflatie minder snel toe en stijgt de rente op risicovolle bedrijfsobligaties.” Ook New York Fed President William Dudley liet in een interview weten dat de omstandigheden in de markt verzwakt zijn sinds december: “Indien de situatie niet verbetert in de komende maanden, dan moeten we dat niet negeren bij onze volgende vergadering in maart.” De uitlatingen van Fed-bestuurders laten zien dat men zich zorgen maakt over de houdbaarheid van het ingezette rentebeleid. Komende maanden zal blijken of die zorgen leiden tot een omslag van het beleid.

>>> Zo behaal je rendement bij negatieve koersen <<<