1987

Oktober 1987 staat in de geschiedenisboeken bekend als de maand waarin de aandelenmarkten te maken kregen met een zware crash. Op 19 oktober 1987 wist de Dow Jones index in één dag tijd zelfs met bijna 23 procent in waarde te dalen. Die dag staat nu bekend als ‘Black Monday’. Ondanks deze flinke daling wist de Dow Jones index zich de maanden daarna flink te herpakken. 

GDP-amerika

Het belangrijkste om te onthouden van deze zwarte beursmaand is de sterke Amerikaanse economie. Want ondanks de daling bij de beurzen bleef de Amerikaanse economie verrassend goed liggen. Op de bovenstaande grafiek kunnen we zien dat het bruto binnenlands product van Amerika niet direct geraakt werd door de beurskrach. UBS analist Julian Emanuel liet recent in een brief aan zijn klanten weten dat we niet persé te maken hoeven te krijgen met een nieuwe recessie wanneer de aandelenmarkten verder onder water komen te staan. Volgens Emanuel zijn de meeste mensen op dit moment bang dat wanneer de markten in elkaar storten, de economie dit zelfde pad zal gaan bewandelen.

In 1987 kwam Amerika niet in een recessie terecht

Gezien de laatste twee crashen is het echter goed te begrijpen dat de mensen vrezen voor een economische recessie wanneer de markten in elkaar storten. Tijdens de laatste twee crashen belandden we immers in twee diepe recessies. Het jaar 1987 leert ons echter dat de beurs en de economie niet altijd hand in hand lopen. Het belangrijkste punt van aandacht blijft het consumentenvertrouwen. Het vertrouwen zou namelijk wel een flinke tik kunnen krijgen wanneer we te maken krijgen met een crash op de beurzen. En wanneer de consumenten vrezen voor een economische recessie, zullen ze uit voorzorg zo min mogelijk geld uitgeven. Uiteraard komt op deze manier het hele economische circuit in een vertraging terecht. Daarom concludeert Emanuel dat de crashen in het verleden niet altijd hetzelfde effect op de economie hebben gehad. Het blijft dus oppassen.

>> Bescherm altijd een deel van uw vermogen <<