China en Brazilië sloten vorige maand een overeenkomst om de handel in elkaars valuta af te handelen. De “de-dollarisering” lijkt dus te zijn begonnen. Volgens Peter C. Earle zal de Amerikaanse dollar echter de belangrijkste munt blijven.

Er zijn verschillende redenen waarom landen het gebruik van de Amerikaanse dollar proberen te verminderen. Zo wordt de dollar ingezet voor economische oorlogsvoering zoals bij het opleggen van sancties. Dit maakt het moeilijker om handel te drijven met landen die onder deze sancties vallen. Ook foutieve monetaire beleidsregimes drijven landen weg van de dollar.

Deze redenen zullen er waarschijnlijk voor zorgen dat de dollar in de komende jaren wat terrein gaat verliezen.

Dollar blijft het belangrijkste

Hoewel andere munten naar verwachting vooruitgang zullen boeken, zal de dollar volgens Earle nog steeds de belangrijkste wereldmunt blijven.

Hij wees op de enorme omvang van de Amerikaanse economie en de breedte van haar handelsbetrekkingen. Hij voegde hieraan toe dat er hoge barrières zijn om uit te stappen en hoge kosten om van valuta te veranderen. Een dergelijke verandering zou tientallen jaren in beslag nemen.

Chinese yuan

Ondanks de inspanningen van China om de yuan op het wereldtoneel te verheffen en de dollar te vervangen, is Earle uiterst sceptisch.

China heeft de afgelopen tijd overeenkomsten gesloten met verschillende landen als Kazachstan, Pakistan, Laos en Brazilië. Voor grensoverschrijdende transacties zal de yuan gebruikt worden ter vervanging van de dollar. Ook heeft de yuan de dollar ingehaald als meest gebruikte buitenlandse valuta in Rusland. De landen verbeteren hun relatie sinds de invasie van Rusland in Oekraïne.

Maar de yuan is niet geschikt om de centrale valuta van de wereld te worden omdat hij vrijwel aan de dollar is gekoppeld, aldus Earle. De yuan mag slechts handelen binnen een bandbreedte van 2% ten opzichte van een dagelijks door de Chinese centrale bank vastgesteld middelpunt.

Naast het feit dat de Chinese autoriteiten ook bepalen welk kapitaal het land mag verlaten, maakt dit de yuan ongevoelig voor vrije marktstromen.

Bron: Markets Insider
Foto: iStock