Oud zilver

Het is onwaarschijnlijk om te zien dat er data bestaan die tientallen eeuwen teruggaan. Hieruit blijkt dat zilver de laatste 2.300 jaar gewoon zijn waarde heeft behouden. Dat is de kracht van het edelmetaal die maar weinig mensen naar waarde schatten. U gelooft het niet? Dan staven we dit met een mooi voorbeeld. Watch and learn. Duizenden jaren geleden schreef men alles op tablets. Nee, niet de tablets die we vandaag kennen maar eerder tabletten gemaakt  zoals een soort van krijtbordjes. Er bestaan vandaag nog steeds zo’n 1.200 van dergelijke notities waaruit men kan afleiden wat bijvoorbeeld tegen prijs van tarwe, gerst of wol was zoveel eeuwen geleden.

Zo betaalde men in het oude Babylon met ‘Shekels’, vrij vertaald met ‘poen’ (grappig hoe oude benamingen voor geld nog steeds in onze woordenschat leven). Een eenheid van dergelijke ‘Shekel’ kwam overeen met 8,33 gram zilver. Uit de historische data blijkt dat tussen 384 v.Chr. en 60 v.Chr. de prijs van gerst gemiddeld 0,02053 ‘Shekels’ per kwart bedroeg. 8,33 gram per ‘Shekel’ is een equivalent van 0,171 gram zilver per kwart of $3,75 aan de huidige zilverprijs. Wanneer we deze oude kwart converteren naar de moderne eenheid van gewicht komt het gewicht overeen met een zilverprijs van $5,23. En nu komt het onwaarschijnlijke, volgens de US Department of Agriculture bedroeg de prijs voor gerst begin deze week $5,25. Dit is amper $0,02 verschil met meer dan 2.000 jaar geleden!

Zilver behoudt zijn waarde

Het is onwaarschijnlijk om te zien dat in zilverprijs de waarde van gerst de laatste 2.000 jaar hetzelfde gebleven is. Met andere woorden wanneer een landbouwer 23 eeuwen geleden een kwart gerst verkocht, ontving hij een equivalent van 0,171 gram zilver. Wanneer hij vandaag dezelfde hoeveelheid gerst zou verkopen ontvangt hij ook 0,171 gram zilver. Dit is een belangrijke les om te onthouden. Doorheen de eeuwen hebben talloze overheden hun schulden proberen weg te werken door de waarde van het geld te devalueren. Wanneer de ontwaarding van het geld extreme proporties aanneemt, komt de waarde van een edelmetaal als zilver altijd terug bovendrijven.

Heeft u vertrouwen in iets dat al eeuwen zijn waarde bewijst?

De mensheid kende al tientallen financiële systemen en iedere keer als de geldpers werd aangezet was dit het begin van het einde. Deze keer zal het niet anders zijn. Over 10,20 of 100 jaar zal men terugkijken op deze periode en zal men opnieuw dezelfde conclusies trekken: welvaart creëren door geld te printen werkt niet. Het enige dat bewezen heeft doorheen de eeuwen zijn waarde te behouden, zijn edelmetalen zoals zilver of goud.

<< Lees daarom snel de GoudGids van Slim Beleggen >>