De meest recente resultaten uit de ‘Ifo Business Climate Survey’ maken duidelijk dat de onzekerheid in Duitsland is toegenomen. En aangezien Duitsland de groeimotor is van de Eurozone, moeten we deze toegenomen onzekerheid uiterst serieus nemen.

De Ifo Business Climate Survey wordt door velen gezien als de leidende indicator voor de Duitse economische activiteit. Vanwege de economische positie van Duitsland (het is de grootste economie van Europa en de op drie na grootste economie ter wereld), wordt de Ifo-enquête zowel wereldwijd als door Duitse analisten goed bekeken. De meest recente cijfers zijn helaas niet om over naar huis te schrijven.

Duitse economie groeit mogelijk minder hard dan verwacht

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van het Ifo Institute, is te zien dat de onzekerheid in bijna alle Duitse bedrijfssegmenten is toegenomen. Volgens economen heeft dat voor een groot deel te maken met het gevoerde handelsbeleid van Donald Trump. Dit beleid kan gaan leiden tot een mogelijke handelsoorlog. In het bijzonder heeft de productiesector hier last van.

De reden dat de Ifo-enquête zo belangrijk is, is op de bovenstaande grafiek (Pantheon Macroeconomics) te zien. De Ifo-enquête vertoont normaliter een sterke correlatie met het Duitse bruto binnenlands product. Daarbij heeft de Ifo-enquête een voorspellend karakter in zich zitten. Gezien dat feit hoeven we niet te rekenen op florissant nieuws over het Duitse bbp.