December is een maand vol marktvoorspellingen voor het komende jaar. Iedereen, van economen tot analisten en winkeliers, lijkt een sterk gevoel te hebben over hoe aandelen zich in de nabije toekomst zullen gedragen. Het ding is dat ook zij geen glazen bol hebben en het vaak bij het verkeerde eind hebben.
Vorig jaar voorspelden analisten van Goldman Sachs dat de S&P 500 2022 zou afsluiten op 5 100 punten. Morgan Stanley voorspelde een meer bearish 4 400. De S&P 500 sloot dinsdag op 3 829. Ofwel meer dan 1 000 punten lager dan de voorspelling van Goldman.
Geen enkele grote analist voorspelde afgelopen december dat dit jaar (waarschijnlijk) het slechtste zou worden voor de Amerikaanse aandelen sinds 2008. Ook de zigzag beweging van olie van $70 naar $130 en terug en de opeenvolgende verhogingen van 75 basispunten van de Federal Reserve kwamen niet voor in de voorspellingen.
Geopolitieke chaos, wereldwijde pandemieën en extreme weersomstandigheden hebben voor onverwachte en buitenproportionele tegen- en rugwind gezorgd, waardoor de markten extreem turbulent zijn geworden.
De meeste analisten lijken te verwachten dat het inflatierisico volgend jaar zal afnemen en de economie naar een lichte recessie en uiteindelijk herstel zal leiden. Toch manen ze beleggers aan om voorzichtig te zijn, in geval van onverwachte hobbels onderweg.
Neem de voorspellingen met een korrel zout
Historisch gezien doen analisten het ook niet geweldig goed. In de afgelopen 20 jaar bedroeg het gemiddelde verschil tussen de voorspellingen en de uiteindelijke prestaties 8,3%.
Volgens gegevens van FactSet zullen de voorspellers er dit jaar met de grootste marge in ongeveer 15 jaar naast zitten. Ze zullen de prestaties van de S&P 500 in 2022 met bijna 40% overschatten.
Marktanalisten zijn geweldig in het uitleggen wat aandelen op heel korte termijn drijft, maar voorspellingen zijn duidelijk niet hun ding. Deze doen er eigenlijk ook niet echt toe.
De S&P 500 kent immers goede en slechte jaren, maar langetermijnbeleggers weten dat het uiteindelijk meestal goed komt. Het rendement bedraagt gemiddeld ongeveer 10% per jaar gedurende bijna de afgelopen eeuw.
Bron: CNN
Foto: iStock