Na staal en aluminium zullen ook Europese voertuigen zwaarder belast worden door de Verenigde Staten van Amerika. Dat kondigde Amerikaanse president Donald Trump aan tijdens een toespraak begin deze week. De invoertaks op Europese voertuigen zal opgetrokken worden naar 25 procent en zouden van kracht tegen eind dit jaar.

Amerikaans president Trump maakt er werk van om de handelsbalansen tussen de Verenigde Staten en andere landen recht te trekken, zo ook met de Europese Unie. Eerder voerde hij al extra importheffingen in op staal en aluminium maar daar blijf het niet bij. Donald Trump kondigde dinsdag aan dat hij Europese voertuigen ook extra gaat belasten met een verhoging naar 25 procent.

We’re going to put a 25 percent tax on every car that comes into the United States from the European Union.

Op deze manier versterkt Trump zijn protectionistisch beleid en stoot hij een belangrijke handelspartner opnieuw voor de borst. Eerder kreeg China ook al te maken de ‘harde hand’ van Trump, dat conflict is ondertussen uitgegroeid tot een heuse handelsoorlog waarin ook China tegenmaatregelen neemt.

Europese Unie

Audi, BWM, Volkswagen, etc… het komt er op neer dat voertuigen van deze automerken dus duurder zullen worden voor de consument in de Verenigde Staten van Amerika. Dat zal zich vertalen in lagere verkoopcijfers voor deze regio terwijl Amerikaanse automerken een stijging zullen zien.

Wat de gevolgen hiervan zullen zijn voor de Europese autofabrikanten is voorlopig nog onduidelijk. Logischerwijs zou je kunnen zeggen dat de bedrijfsresultaten naar beneden zullen gaan. Maar ook zij zullen niet bij de pakken blijven zitten en gaan vermoedelijk hun strategie aanpassen.

Nochtans zou de Europese Unie gespaard blijven, dat werd alleszins gezegd toen Trump enkele maanden geleden zijn eerste aankondiging deed om de importtarieven op verschillende goederen te verhogen. De Europese Unie heeft nog niet gereageerd op de extra Amerikaanse belasting.

Bronnen: CNBC

Foto: Geralt – Pixabay