Nadat Tesla onlangs had gemeld dat hun productie in Shanghai eventjes gepauzeerd zou worden door de coronamaatregelen en de lagere vraag naar hun voertuigen, heeft Nio ook gemeld dat ze dit kwartaal wellicht ook minder voertuigen hebben geleverd dan voorzien. De problemen omtrent de toeleveringsketen zou roet in het eten hebben gegooid.

Autobouwers in China zitten met hun handen in het haar. Tesla liet deze week verstaan dat ze in januari minder voertuigen zullen gaan produceren omdat de vraag is gedaald. Ze zullen de fabriek in Shanghai open houden van 3 januari tot 19 januari en de rest van de maand sluiten. Dat baart investeerders zorgen, het aandeel heeft onlangs rake klappen gekregen.

Het aandeel is gedaald met 44 procent op amper 1 maand tijd, hun beursjaar eindigt zwaar in mineur. Maar niet alleen Tesla zit met de handen in het haar, ook startup Nio verwacht minder voertuigen af te leveren dit kwartaal en volgend kwartaal. Hun verwachting van 43.000 – 48.000 stuks voor dit kwartaal werd gisteren gewijzigd naar 39.000 stuks.

Verstoringen

De verstoringen van de toeleveringsketen als gevolg COVID-19 in grote Chinese steden vertraagden de activiteiten in de maand december. Als gevolg hiervan hebben klanten van Nio te maken gehad met vertragingen bij de levering en registratieproblemen. Het bedrijf zei in november dat ze ernaar streven de wachttijden van klanten te verkorten.

Ondanks de verliezen, was het derde kwartaal van Nio sterk voor productie en verkoop. Het bedrijf rapporteerde een omzetstijging van 33 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Vorige week lanceerde Nio twee nieuwe elektrische SUV-modellen, de EC7 en de ES8. De nieuwe modellen zullen volgens het bedrijf in mei en juni worden geleverd.

Bronnen: Rebecca Picciotto – CNBC

Foto: Jengtingchen – Wikimedia – CC BY-SA 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>