Het grootste gevaar voor de wereldvrede en de aandelenmarkten komt niet meer uit Rusland of Noord-Korea of door de overwaardering, maar uit het Midden-Oosten. Er dreigt namelijk een oorlog uit te breken tussen aardsrivalen Saoedi-Arabië en Iran. Dit kan de olieprijs katapulteren naar $200 en een globale economische ramp veroorzaken, zeggen specialisten.

Op het moment dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman een grote zuiveringsactie doorvoerde in zijn land, was er ook een weinig besproken raketaanval. De raket werd afgevuurd vanuit Yemen met als doel een Saoedische luchthaven nabij Riyad. De Saoedi konden de raket onderscheppen en beschuldigen nu het Iraanse regime van de aanval.

Het lijkt er dan ook op dat aartsvijand Iran van een zwak moment probeerde gebruik te maken om de Saoedi aan te vallen. De Saoedi lieten al weten dat ze zullen reageren met ‘een gepast antwoord’.

Een oorlog tussen beide landen kan een groot gevaar betekenen voor de wereldeconomie en de daaraan verbonden financiële markten, dat zegt Steven Kopits, managing director bij Princeton Energy Advisors.

20% van ’s werelds olievoorziening wordt dagelijks door de Straat van Hormuz getransporteerd. Een oorlog tussen Iran en Saoedi-Arabië kan deze olietoevoer volledig blokkeren.

<< Het ULTIEME olie-aandeel: $5 miljard aan olie, maar een marktwaarde van nog geen $45 miljoen >>

Niet de eerste keer in de geschiedenis dat de Straat van Hormuz de wereld kan platleggen

Er moet zelfs nog geen raket worden afgevuurd vooraleer het transport wordt stilgelegd in de Straat van Hormuz. Wanneer verzekeringsmaatschappijen het gevaar te groot achten, kunnen ze de schepen niet meer verzekeren of de tarieven zo hoog optrekken, dat geen enkele rederij nog olie kan transporteren.

Wanneer 20% van de olievoorziening stilgelegd wordt, kan de olieprijs volgens experts stijgen naar $200 per vat.

In 1957 werd door oorlog in de regio al eens 10% van de olietoevoer platgelegd. 4 maanden later verkeerden Europa en de Verenigde Staten in een recessie. Een oorlog in 1973 resulteerde in een prijsverhoging van 300% aan de pomp en een nieuwe economische recessie.

Grootste slachtoffers: China en Europa

Een olieprijs van $200 zal vooral nefaste gevolgen hebben voor landen die veel olie moeten importeren, zoals Europa en China. De Verenigde Staten zal zijn schalieproductie opnieuw zien exploderen.

Maar vooral China kan een gevaar betekenen voor de globale economie en de globale financiële markten. China importeert nu al ¾ van zijn olievoorziening en de helft daarvan komt via de Perzische Golf. Een recessie in China zal voelbaar zijn over heel de wereld en op de financiële markten.

Bron: CNBC

Foto Credit: iStock

Blijf op de hoogte van alle beurs- en cryptonieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>