101954781-bear-market_530x298 De Chinese aandelenmarkt moest de afgelopen vier weken flink waarde inleveren, en uiteraard bleef dit niet onopgemerkt bij de beleggers. De meeste beleggers schrokken namelijk van de flinke prijsval op de Chinese aandelenmarkt en kozen ervoor om hun posities vroegtijdig te sluiten. De reden van deze flinke prijsval is tot op de dag van vandaag nog onbekend. Uiteraard zijn er meerdere oorzaken te bedenken. Zo zijn de economen van mening dat de slechte gezondheid van de Chinese economie de doorslag gaf om posities in Chinese aandelen te sluiten. Anderen zijn van mening dat deze ‘crash’ niet meer dan logisch was na de flinke prijsstijging van 150 procent in amper een jaar tijd.

china-1

Op de grafiek hierboven kunnen we deze flinke stijging van de afgelopen 12 maanden zien. Het is duidelijk zichtbaar dat de Shanghai index, ondanks de flinke prijsval van de afgelopen drie weken, nog steeds een prachtige prestatie weet neer te zetten.

Een nieuwe oorzaak voor de Chinese crash

china-2

Op de grafiek hierboven kunnen we zien dat er de afgelopen maanden veel nieuwe rekeningen zijn geopend bij de Chinese beurs. Het is erg interessant om het verband te zien tussen de hoogste koers van de afgelopen maanden en de hoogste koers van de nieuwe geopende rekeningen. Volgens analisten kan dat ook een oorzaak zijn voor het uitbreken van de sell-off op de Chinese beurs. Zij zijn van mening dat op het moment dat de individuele beleggers instappen, veel grote fondsen eieren voor hun geld kiezen. En dat is een zeer bekend fenomeen. Weten waarin u moet beleggen? Lees onze GRATIS tips