De afgelopen jaren zijn de aandelenmarkten flink in waarde gestegen en deze enorme koersstijging heeft er voor weten te zorgen dat steeds meer partijen richting de markten trekken. Op dit moment word je bestrooid met reclames over beleggen en dat zorgt er bij sommige kenners voor dat de twijfels over de gezondheid van deze Bull Market toenemen.

Uit recent verschenen cijfers van Ned Davis Research blijkt dat op dit moment de pensioenfondsen massaal bezig zijn met het kopen van aandelen. Op dit moment bestaat de activa van de pensioenfondsen voor een groot gedeelte uit aandelen en dit percentage is zelfs sinds het jaar 2000 niet meer zo hoog geweest.

Pensioenfondsen beleggen akelig veel in aandelen

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Ned Davis Research, is te zien dat op dit moment de portefeuille van het gemiddelde pensioenfonds voor meer dan 39% bestaat uit aandelen. Net voor de financiële crisis hadden we te maken met een percentage van 37,5%. Wat dat betreft is de huidige situatie dus behoorlijk verontrustend te noemen.

Overigens hoeft dit niet direct te betekenen dat de markten binnenkort van richting gaan veranderen, want tijdens de internetzeepbel wist dit percentage op te lopen tot zelfs bijna 48%. Het geeft echter wel aan dat de ‘drang’ naar aandelen op dit moment wel erg groot is.