Tijdens de OPEC-vergadering van de afgelopen week zijn de olielanden overeengekomen om de oliekraan ook in het nieuwe jaar een beetje dichtgedraaid te houden. De huidige afspraken over het terugdringen van het overaanbod op de oliemarkt worden namelijk verlengd tot eind 2018. Dit klinkt behoorlijk positief, maar beleggers moeten juist nu rekening houden met een nieuwe prijsdaling.

Het kartel van olielanden heeft afgesproken dat de olieproductiebeperking van 1,8 miljoen vaten ruwe olie per dag gehandhaafd blijft tot eind 2018. Daarnaast is ook oliegigant Rusland akkoord gegaan met deze afspraak. De olieprijs wist tijdens de afgelopen handelsdagen amper te profiteren van dit nieuws en dat heeft er mee te maken dat beleggers al gerekend hadden op een verlenging van de productiebeperkingen tot het einde van 2018. Tijdens de afgelopen weken is het vertrouwen in een stijgende olieprijs zo groot geworden, dat we juist nu moeten oppassen voor een correctie.

OPEC-akkoord kan op korte termijn gaan zorgen voor een nieuwe dalende beweging

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Goldman Sachs Global Investment Research, is te zien dat we op dit moment te maken hebben met een gevaarlijke situatie. Tijdens de afgelopen 4 jaar hebben we meerdere keren meegemaakt dat het vertrouwen in een stijgende olieprijs erg groot was in aanloop naar een OPEC-vergadering. Tijdens de keren dat deze situatie zich echter voordeed, werden we keer op keer geconfronteerd met een flinke prijsdaling kort na de OPEC-vergadering.

Gezien het huidige optimisme zouden we dus juist nu rekening moeten houden met een nieuwe dalende beweging.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>