OPEC Olie

Het harde labeur van de OPEC begint eindelijk zijn vruchten af te werpen. In november 2014 besliste de OPEC om zijn productie niet te verlagen. Dit was niet zonder gevolgen voor de eigen leden. Maar nu lijkt het wel zijn slag thuis te halen door de forse productiedaling in de Verenigde Staten. Door de productie binnen de OPEC niet te verlagen, verdedigde de OPEC zijn marktaandeel op de oliemarkt. Het aanbod bleef de vraag overstijgen waardoor de olieprijs kelderde.

De beste remedie voor een te hoge prijs is een hoge prijs en de beste remedie tegen een te lage prijs is een lage prijs.

Maar de olieproductie in de Verenigde Staten was sterker dan verwacht en steeg nog 6 maanden nadat de OPEC besliste om zijn productieniveau te handhaven. Hierdoor kelderde de olieprijs nog verder. Maar OPEC-landen zoals Saoedi-Arabië produceren olie aan gemiddeld $10 per vat terwijl schalieproducenten in de VS tot $70 per vat nodig hebben om te overleven. Sinds juni is er dan ook een immense daling waarneembaar in de productie in de Verenigde Staten. De beste remedie tegen een te lage prijs is een lage prijs, weet u nog. In eerste instantie moesten de schalieproducenten blijven produceren om hun schulden te kunnen aflossen, maar nieuwe investeringen werden steeds uitgesteld.

OPEC haalt zijn slag thuis

Hierdoor daalde het productieniveau in de Verenigde Staten momenteel terug naar het niveau van november 2014 toen de OPEC voor de eerste keer zijn marktaandeel verdedigde.

Olieproductie VS daalt door OPEC

De fors lagere olieprijs zorgde er wel voor dat verschillende OPEC-landen in financiële problemen komen omdat hun overheidsinkomsten hoofdzakelijk afhankelijk zijn van de olieprijs. Maar de herbalansering van de oliemarkt is begonnen en OPEC lijkt alsnog de grote winnaar te worden. De olieprijs staat momenteel nog steeds meer dan 30% lager dan in november 2014 maar de Amerikaanse olieproductie ligt ondertussen 500.000 vaten per dag lager dan de piek van juni 2015 volgens gegeven van de Energy Information Administration.

OPEC wint terug marktaandeel

Volgend jaar zou de productie in de Verenigde Staten nog eens 390.000 vaten per dag kunnen afnemen tot 8,86 miljoen vaten. Productie door de OPEC-landen neemt daarentegen weer toe, van 29,3 miljoen vaten per dag in 2014 tot 31,1 miljoen. Het is voor de eerste keer in verschillende jaren dat de productie bij de OPEC opnieuw toeneemt.

Marktaandeel OPEC oliemarkt

Maar de veldslag is niet zonder verwondingen:

Verschillende OPEC-landen roeren zich daarom binnen het kartel en eisen een hogere olieprijs. Venezuela wil bijvoorbeeld een olieprijs van minstens $88 en Iran eist een aanpassing van de tactiek om minstens $70 per vat te krijgen. Maar specialisten gaan ervan uit dat Saoedi-Arabië niet snel zal toegeven voordat de schalieproducenten volledig door de knieën gaan. Dit wordt ook vermeld in de prachtige analyse van James Rickards die pas een herstel ziet van de olieprijs eind 2016 of 2017. Beleggen in turbulente tijden: Lees de BeursBijbel >>>