Het probleem van de oliemarkt is inmiddels bij de meeste beleggers wel bekend. Er is sprake van een overaanbod op de oliemarkt en als gevolg daarvan heeft de organisatie van olielanden besloten om de olieproductie te verlagen. Maar, ondanks deze verlaging is er nog steeds sprake van een groot overaanbod. En volgens de OPEC zelf gaat daar binnenkort geen verandering in komen.

De meest recente cijfers laten zien dat er tijdens het afgelopen halfjaar gemiddeld gezien elke dag 700.000 barrels olie teveel werd geproduceerd. Met andere woorden was er gemiddeld dus iedere dag sprake van een overaanbod van 700.000 barrels. En volgens het rapport van de OPEC kan het overaanbod tijdens het eerste kwartaal van 2018 stijgen tot 900.000 barrels per dag.

OPEC-landen zinspelen niet op een verdere productieverlaging

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat er op dit moment teveel geproduceerd wordt in verhouding tot de verwachte vraag voor het jaar 2018. Aan het eind van deze maand zullen de OPEC-landen bijeen komen om de tussenstand te bespreken. Overigens staat een verdere verlaging van de olieproductie niet op het programma.

Op dit moment is met name Amerika de oorzaak van de zwakte op de oliemarkt. De Amerikaanse boorplatformen hebben immers de afgelopen maanden hun productie flink verhoogd. En daardoor heeft de productieverlaging van de OPEC veel minder effect kunnen hebben op de olieprijs. En volgens het rapport kan de onrust binnen de oliemarkt nog wel een tijdje gaan standhouden.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>