Begin deze maand schrikte de Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) de oliemarkt op en zorgde het voor meer volatiliteit nadat het besloot de huidige productieniveaus te handhaven. Echter liet de OPEC de kans niet voorbij gaan om te zeggen dat het zich inzet voor meer stabiliteit in de oliemarkt.
In het rapport dat de OPEC in dat kader publiceerde, probeerde de 12 leden tellende groep van olieproducenten zijn beslissing, om de olieproductie te handhaven op 30 miljoen vaten per dag, te rechtvaardigen. Daarbij herhaalde de OPEC zijn voorspelling dat de huidige forse voorraden in de markt waarschijnlijk zullen dalen de komende tijd dankzij een terugval van het wereldwijd economisch herstel en de groeiende vraag naar olie.
Vooruitzichten oliemarkt
‘De vooruitzichten voor de marktfundamentals impliceren dat de huidige voorraden in de markt waarschijnlijk zullen dalen in de komende kwartalen’, stond in het rapport van de OPEC te lezen. ‘Gebaseerd op deze verwachtingen voor de tweede helft van het jaar, heeft de OPEC besloten om het huidige productieniveau van 30 miljoen vaten olie per dag, te handhaven. Tijdens het overeenkomen, bevestigden leden van de OPEC hun toewijding aan een stabiele en gebalanceerde oliemarkt, met prijzen die zowel gepast zijn voor producenten als consumenten.’ De beslissing van de OPEC werd voornamelijk gezien als een voortzetting van zijn strategie om druk uit te oefenen op Amerikaanse producenten van schalie-olie.
Huidige olieprijzen
Saoedi-Arabië heeft eerder al gezegd dat het comfortabel is met de huidige olieprijzen, hoewel niet alle leden van de OPEC daar hetzelfde over denken. Zo hebben leden als Venezuela en Iran voorgesteld om de productie te beperken. Ondanks de beslissing van de OPEC, stelde de organisatie in het rapport dus dat het toegewijd is aan marktstabiliteit. ‘Het zou erkend moeten worden dat marktstabiliteit een belangrijk gezamenlijk doel is voor alle marktparticipanten. Het doel is haalbaar door middel van gezamenlijke inspanning’, aldus de OPEC. Speel ook in op deze trends