Chinese investeerders zijn gevaarlijk bezig op de beurzen, of dat vermoedt men alleszins. Analisten denken dat de huidige rally op de Chinese aandelenmarkten wordt gedreven door beleggingen met geleend geld. Daarmee overtreedt men één van de belangrijkste regels op de markten, nooit geld lenen om te beleggen. Aandelen op de Chinese markten gaan alvast lager, beleggers en investeerders zijn bang voor hetzelfde scenario als in 2015.

De rally op de Chinese beurzen is indrukwekkend. De Shanghai Composite steeg met 14 procent begin deze maand. De CSI 300 maakte een sprong van 20 procent en de Shenzhen ging met 17 procent omhoog. Mooie rendementen of is deze rally ‘too good to be true’?

Sommige analisten vrezen dat hetzelfde scenario van 2015 zich opnieuw afspeelt op de Chinese aandelenmarkten. Toen werd er namelijk geld geleend om mee te beleggen, wat uiteraard zeer gevaarlijk is. De crash in 2015 achteraf was dan ook even spectaculair als de rally. De trend de afgelopen dagen is negatief gezien beleggers wellicht vrezen voor hetzelfde.

Geleend geld

William Ma, CIO bij Noah Holdings, zei dat ze de situatie nauwgezet in de gaten gaan houden. Hoewel hij er in gelooft dat de trendniveau’s wel geloofwaardig zijn momenteel. Toch vinden ze bij Noah Holdings dat de sterke rally een beetje verdacht is en blijven ze op hun hoede.

Trend levels is about half of the peak, so we believe the rally will continue. At the same time, we must be aware that we are only 20% away from peak valuations in recent years.

Volgens gegevens van China Securities Financial Corporation waren de marges voor leningen in juni 33% hoger dan in mei. In de eerste week van juli versnelde het uitstaande margesaldo in China met 9% tot 1,3 biljoen yuan, volgens een rapport van de South China Morning Post.

In 2015 waren deze gegevens nagenoeg hetzelfde. Het gevolg was echter desastreus, de Shanghai composite ging op enkele weken tijd 40 procent lager. Meer dan 5 biljoen dollar werd weggevaagd nadat de Chinese markten hun piek hadden bereikt in juni.

Bronnen: CNBC

Foto: David Dennis – Flickr – CC BY-SA 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>