De markten eindigden de rumoerige beursweek op een positieve noot. In Europa schoten de koersen hoger als gevolg van de speech van ECB-topman Draghi. In de VS sloten de belangrijkste indices zelfs met een plus (+2%) af door de bounce van de olieprijs. Wat ons vooral opviel was de zucht van verlichting. Eerder in de week, toen de koersen nog dag na dag kelderen, was het opvallende stil op de beursvloer. Je voelt gewoon dat er opnieuw hoop zit in de markten. Hoop dat het allemaal wel goed komt. Dat is een gevaarlijke uitgangspositie. Wie onze vorige weekendnieuwsbrief grondig heeft gelezen, die weet dat het technische beeld op de markten in 2016 compleet is omgeslagen. Anderzijds zijn er de goede fundamenten. Het is een markt van tegenstellingen, of toch… Voor ons was het dan weer een erg bijzondere week. Niet enkel door de historische koersuitslagen – nooit eerder daalde de beurs zo diep in de eerste handelsdagen – ook vingen we enkele aparte geluiden op. Geluiden die nog steeds in ons hoofd rondspoken. Eerder in de week lazen we per toeval een stuk van Stephen Roach. U moet weten, Roach is een speciaal figuur voor ons. Hij was het eerste, aparte geluid in de financiële wereld dat we opmerkten meteen na het uiteenspatten van de technologiebubbel in 2001. Als voormalig topman bij Morgan Stanley was hij bijzonder kritisch op het financiële systeem en lapte hij populaire aannames aan z’n laars. Het kostte hem uiteindelijk z’n baan. We keken enorm op naar deze man. En bovendien, Roach kreeg gelijk!
Stephen Roach heeft het zaadje in ons brein gepland, wat naderhand uitgroeide tot Slim Beleggen:het andere geluid van de financiële wereld. We lazen in het stuk een quote waar we opnieuw stil van werden. Stephen Roach: “Mijn grootste les als econoom is dat macro en techniek hand in hand moeten gaan. Als je enkel afgaat op de fundamenten, dan kijk je altijd in een achteruitkijkspiegel. Als je niet luistert naar de markt, dan kan het een dure les worden.” Een dure les werd het alvast in 2008. Niemand luisterde naar de boodschap van de markt, iedereen keek achterom. Met alle gevolgen van dien. Vandaag lijkt weer precies hetzelfde aan de hand. We horen enkel geluiden van hoop in de media: ‘het komt allemaal goed, kijk maar eens naar de geweldige cijfers’. Ondertussen wordt de realiteit –steeds meer aandelen handelen in een berenmarkt – genegeerd. Enkel dagen later kregen we de collega’s van Slim in Trading dan aan de lijn. We hielden nog eens contact, want we vonden het al een tijdje zo stil van hun zijde. In 2015 vloog de ene succesvolle trade na de andere ons om de oren. In 2016 bleef het tot dusver erg stil. Met +56,5% tradingrendement in 2015 versus 2,2% verlies voor de S&P 500, hebben deze heren alvast een trackrecord van jewelste. Als het dan plots muisstil wordt, dan kan je maar beter eens horen wat er aan de hand is. Hun openingszin was glashelder: “Het is 5 voor 12” Met de recente daling veranderde hun beeld op de markten. Eerder was nog sprake van een correctie binnen een opwaartse trend. Vandaag stapelen de bewijzen van een nieuwe berenmarkt zich op:
- Steeds meer aandelen handelen in een berenmarkt;
- Steeds meer sectoren handelen in een berenmarkt;
- Steeds meer segmenten handelen in een berenmarkt;
- Indices laten een patroon van lagere toppen en lagere bodems zien;
- Volumes vertonen geen piek, zoals bij vorige cyclische bodems;
- Langetermijngemiddeldes (200-daags, 50-weeks) draaien neerwaarts;
- …
We kunnen hier nog wel even doorgaan met opsommen van negatieve onderdelen, maar ze lieten ons de volgende grafiek zien die voldoende zegt: de maandgrafiek van de S&P 500.
Op de grafiek is duidelijk te zien dat de markt voor het eerst sinds 2009 de opwaartse trend duidelijk schendt. Dit gebeurt op een ogenblik dat de markt uit een langere periode van een overgekochte situatie komt (2013 tot medio 2015 –>RSI boven 70!). Zoals Slim in Trading aangeeft, is het beeld nog niet compleet voor de maand januari, maar gezien het gebrek aan volume, het afnemende momentum en het technisch schenden van trendlijnen, maakt dat dit een correctie is die ‘kan uitmonden in een onvervalste berenmarkt’. Dat is nogal wat! Immers, de economische cijfers laten dit niet zien. En toen kregen we meteen de flashback naar de quote van Stephen Roach: ‘kijk niet enkel achterom’. De heren van Slim in Trading zijn wars van fundamenten. Er wordt enkel naar de markten geluisterd. Die zeggen vandaag om voorzichtig te worden, en je voorzorgen te nemen. Zet geen oogkleppen op in dit soort markten. Een berenmarkt kan hard en meedogenloos toeslaan. Wie dan geen bescherming heeft, is de klos! Iedere week de mening van Slim Beleggen in je mailbox: schrijf je hier in.