Tijdens de afgelopen dagen zijn de rentes op de Amerikaanse obligaties weer sterk opgelopen. Zo wordt over een tienjarige Amerikaanse staatsobligatie ongeveer 3% aan rente vergoed. Twee jaar geleden wist de rente over de tienjarige Amerikaanse staatsobligatie nog een bodem te bereiken op 1,36%. Ondanks wat veel beleggers denken, hoeft een stijgende rentestand geen onheil te betekenen.

De Fed is sinds de machtswisseling van Janet Yellen naar Jerome Powell een agressiever beleid gaan voeren. Powell heeft al meerdere keren de rentestand opgetrokken en de kans is groot dat de Amerikaanse centrale bank dit jaar nog twee renteverhogingen gaat doorvoeren. Donald Trump liet recent nog weten dat hij niet bepaald blij is met de renteverhogingen. Powell lijkt zich daar voorlopig nog weinig van aan te trekken. Daarnaast dient de Fed onafhankelijk te handelen.

Aandelenmarkten profiteren normaal gesproken van stijgende rentes

Ryan Detrick, strateeg bij LPL Financial, is van mening dat we helemaal niet hoeven te vrezen voor de stijgende rentes. Hij heeft onderzoek gedaan naar de stijgingen bij de rentes op de tienjarige staatsobligaties en komt tot de conclusie dat de aandelenmarkten in het meest van de gevallen juist weten te profiteren van stijgende rentes.

Op de bovenstaande tabel, afkomstig van LPL Research, zijn de resultaten van het onderzoek in beeld gebracht. Sinds het jaar 1996 hebben we 11 keer te maken gehad met stijgende bewegingen bij de rentestanden en tijdens deze periodes wist de S&P 500 index in alle gevallen in waarde te stijgen. De gemiddelde stijging bedraagt daarbij 9,5%.