Een casestudy is een echt verhaal dat je meekrijgt omtrent beleggingen en kooptips. Casestudy’s zijn erg nuttig, want door real-life voorbeelden omtrent beleggingen te bestuderen, zal je sneller situaties herkennen en uiteindelijk een betere belegger worden. Uit het verhaal van vandaag zal je leren hoe je 100% winst kan boeken door simpelweg geduldig te zijn.

Casestudy: Hoe je 100% winst kon boeken op Umicore

In 2014 (rond ~35 euro) werd onze aandacht getrokken door Umicore, een Belgisch bedrijf dat zich had omgevormd van een vervuilende mijnbouwer, tot een van de groenste bedrijven van de Belgische beurs. Umicore was volgens ons een zeer aantrekkelijk aandeel, omdat het bedrijf kon profiteren van meerdere langetermijntrends.

Umicore’s hoofdactiviteit bestaat er namelijk uit om op een efficiënte manier de edele metalen uit GSM’s en andere elektronische apparaten te recycleren en om te bouwen naar nieuwe producten.

De edele metalen die Umicore recycleert, kunnen bijvoorbeeld hergebruikt worden in zonnepanelen, de batterijen van elektrische auto’s, onderdelen van gsm’s, sieraden, en katalysatoren die gebruikt worden om de uitstoot van traditionele brandstofmotoren te verminderen.

Kortom: een heel beloftevolle bedrijfsactiviteit, die zeer nuttig is binnen onze maatschappij.

Ontdek hier de 6 goedkoopste miljardenbedrijven ter wereld

De transformatie van vervuilende mijnbouwer tot recycleerder, die Umicore anno 2014 nog steeds aan het ondergaan was, kostte uiteraard heel wat tijd en geld.

Zo investeerde Umicore meer dan 100 miljoen euro om de recyclagecapaciteit van zijn fabriek in Hoboken uit te breiden.

Deze investeringen hadden echter niet altijd onmiddellijk het gewenste effect op de winst, waardoor kwartaalrapporten vaak met argusogen bekeken werden.

In 2015 bijvoorbeeld, een jaar na onze eerste aankoop, stond onze belegging nog steeds nauwelijks op winst.

Umicore kwam wel steeds met goede resultaten naar buiten, maar de resultaten voldeden niet aan de hoge verwachtingen van het analistenheir.

Het gevolg was, dat beleggers met een kort lontje het geduld niet konden opbrengen om de aandelen van dit bedrijf aan te houden.

Meeste beleggers verkochten hun posities maar al te graag toen ze teleurgesteld werden.

Door dit afwisselend effect van stijgende verwachtingen en teleurstellende resultaten, schommelde Umicore ondertussen al meerdere jaren tussen 40 euro en 30 euro (pre-split).

Ontdek HIER hét gloednieuwe platform voor value beleggers

Uiteindelijk, tegen het einde van 2015, daalde het aandeel voor de laatste keer richting 32 euro, na een zwakker dan verwacht kwartaalrapport, om vervolgens niet meer achterom te kijken.

Niet veel later, knalde het aandeel omhoog richting 55 euro. Een stijging van 72%.

Op dit moment noteert Umicore al aan 39 euro per aandeel, maar het aandeel is ondertussen in twee gesplitst. De werkelijke koers bedraagt dus 80 euro. Goed voor een winst van meer dan 100% op onze originele aankoopprijs van 35 euro.

Wanneer je dus gaat value beleggen, en je ontdekt een ondergewaardeerd bedrijf, dan moet je het bedrijf tijd geven om zichzelf te bewijzen.

Soms kan het enkele jaren duren alvorens duidelijk wordt hoeveel een bedrijf nu echt waard is, maar de beloning is vaak navenant.

Wie 100 stuks Umicore kocht samen met ons voor 3500 euro, die heeft nu 200 stuks Umicore dankzij de aandelensplitsing, goed voor een waarde van 8000 euro (winst: 4500 euro).

Als jij een geduldige belegger bent die graag inspeelt op kooptips zoals deze, dan raden we je zeker aan om eens naar onze rapporten te kijken.

Deze Umicore kooptip verscheen in het Crème de la Crème rapport.