Europa Recent economisch nieuws uit de eurozone stelde enigszins teleur. Weliswaar verraste Griekenland met sterke groei van 0,8 procent in het tweede kwartaal, maar tegelijkertijd stelde Frankrijk teleur. De Franse economie wist geen vervolg te geven aan de groei van de afgelopen drie kwartalen en stagneerde (0,0 procent groei). Wat kunnen we nu verwachten voor de eurozone in de komende 12 maanden? Een peiling van Bloomberg onder 40 economen, uitgevoerd tussen 7 en 14 augustus, laat zien dat verwachtingen minder positief zijn dan voorheen.  De vier belangrijkste bevindingen op een rij gezet:

1. Optimisme over economische vooruitzichten daalt

-1x-1-2

Minder dan 30 procent van de ondervraagde economen zijn optimistisch over het herstel in de eurozone. Dit is het laagste niveau sinds de aankondiging van kwantitatieve verruiming (QE), het obligatie-aankoopprogramma van de ECB. Veel economen hadden de hoop dat dit programma een krachtig herstel teweeg zou brengen in Europa, maar dat optimisme neemt duidelijk af.  

2. Deflatie spook blijft rondhangen

-1x-1-4

Sinds het aankoopprogramma van de ECB is gestart, zijn de prijzen in de eurozone licht gestegen. Maar een significante groep economen is er niet van overtuigd dat deze prijsstijging door zal zetten.   

3. QE wordt volledig uitgevoerd

-1x-1

Er is geen twijfel onder economen over de daadkracht van de ECB. Maar liefst 85 procent van de ondervraagden is ervan overtuigd dat de centrale bank het volledige opkoopprogramma afmaakt. Dit programma bestaat uit het aankopen van staatsobligaties ter waarde van 60 miljard euro per maand, tot en met september 2016.  

4. QE langer

-1x-1-3

Een groeiend aantal economen verwacht dat de ECB wacht tot oktober 2016 met het afbouwen van het steunprogramma. Uit deze verwachting blijkt dat economen somber zijn over het beoogde effect van kwantitatieve verruiming. Men is er niet van overtuigd dat de benodigde economische groei bereikt zal worden met het huidige stimuleringsprogramma.   >>> Bescherm altijd een deel van uw vermogen… <<<