President van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, heeft tegenover centrale bankiers wereldwijd verteld dat de economische outlook voor de eurozone er positiever uitziet dan in de afgelopen 7 jaar. Tijdens een conferentie over centrale banken wereldwijd in Portugal, was Draghi erg positief over de toekomst van de Europese muntunie. Hij waarschuwde er echter wel voor dat structurele hervormingen van cruciaal belang zijn. ‘De economische outlook voor de eurozone is rooskleuriger vandaag, dan het in 7 jaar geweest is. Monetair beleid begint zijn effect te hebben op de economie. De groei trekt weer aan en ook inflatieverwachtingen trekken weer aan’, vertelde Draghi in Portugal.
Uitdagingen eurozone
Toch is er volgens hem nog lang geen eind gekomen aan de uitdagingen, zo voegde hij toe. ‘Een cyclisch herstel op zich verlost ons nog niet van alle Europese problemen. Zo beperkt het nog niet de schulden die invloed hebben op veel delen van de Europese Unie. Ook elimineert het niet de structureel hoge werkloosheid in veel landen. Daarnaast moeten we nog steeds de opzet van het institutionele systeem van onze monetaire unie perfectioneren.’ De speech van Draghi kwam overigens een dag nadat hij een sombere toon aansloeg over de groei in de eurozone op een werkloosheidsconferentie in Portugal. Hij sprak toen van de lage groei, overal in de eurozone, ondanks een bescheiden herstel.
Groei eurozone
Maar ondanks de lage groei, is de economie van de eurozone wel aan het verbeteren. Zo was er sprake van 0,4 procent groei in het eerste kwartaal van 2015, zo bleek eerder deze maand uit data. Hiermee verslaat de eurozone zelfs de Verenigde Staten. Zaken die drukken op de eurozone, zijn zorgen over bijvoorbeeld landen als Griekenland, Frankrijk en Italië, waar processen over het eens worden (laat staan het implementeren) van structurele hervormingen, erg langzaam gaan. Draghi herhaalde in dat kader het belang van structurele hervormingen in Europa, om de groei op de lange termijn te doen stijgen. Hier zien wij momenteel kansen